Verdensreligionene – hinduismen

Hinduisme er en religion som begynte i India for flere tusen år siden. Det er 1,2 milliarder hinduer i verden. Troen har utviklet seg i mange forskjellige retninger.

Accessibility icon Verdensreligionene – hinduismen
Verdensreligionene:

Hinduismen  

Hinduismen kan sannsynligvis spores tilbake til Induskulturen for nesten 4500 år siden. Det betyr at hinduismen er blant de eldste nålevende verdensreligionene. De indoeuropeiske nomadene ropte til gudene sine i hymner, som er en lovsang. Flere av hymnene er bevarte og brukes fremdeles i hinduismen. Den eldste lovsangen heter Rigveda.  

Hinduismen har ingen kjent grunnlegger, slik som buddhismen og islam. En hindu kan tilbe en gud, mange guder, eller ingen guder i det hele tatt. Hinduismen inneholder et mangfold av ulike tradisjoner og ideer som har utviklet seg over flere tusen år.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Hindu gudestatue
Hindu gudestatue

Utbredelse 

15 prosent av verdens befolkning er hinduer. De fleste av dem bor i India. Men det finnes hinduer overalt hvor indere har utvandret.  

Hinduismen er opphav til buddhismen. Både hinduer og buddhister tror på gjenfødelse. Hinduismen har blitt påvirket av andre religioner. Opp gjennom historien har hinduismen utviklet seg i mange retninger. I dag er det mange måter å praktisere hinduismen på. 

Hellige blomster i en hånd ved elven Ganges
Hellige blomster i en hånd ved elven Ganges

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!