Vikingene

Vikingenes tokt og erobringer

Vikingene reiste langt ut i verden med sine vikingskip for over 1000 år siden. De både kriget og bosatte seg i flere områder, og vi ser spor etter vikingene den dag i dag.

Norrøn treskjæring
Norrøn treskjæring

Dyktige sjøfolk

Vikingene var meget dyktige sjøfolk. De observerte strømmer, fisk og sjøfugler. Dette gjorde vikingene for å avgjøre når og hvordan de skulle seile. Vikingene reiste langt ut i verden for å skaffe seg ære og rikdommer. De seilte sine langskip og knarrer over hele Europa. Vikingene reiste også inn i deler av Asia, Amerika og Afrika.

Røff sjø, bølger med hvitt skum
Røff sjø, bølger med hvitt skum

Båtene

Et langskip var en stor åpen båt med et skrog av eik. Et langskip hadde en grunn kjøl og mange årepar. Det hadde også et stort firkantet seil. Båten ble mest rodd og hadde plass til flere hundre menn. En knarr hadde et skrog som lignet på langskipet, men var laget for å ha mye last om bord. En knarr hadde færre årepar enn et langskip. En knarr ble mest brukt til å seile.

I flere hundre år ble mange folkeslag skremt av å se vikingskip i horisonten. Munker skrev grufulle historier om vikingenes angrep på deres klostre.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Vikingtokt, treskjæring
Vikingtokt, treskjæring

Irland og England

Mot slutten av 700-tallet gjennomførte vikingene flere raske raid. Disse angrepene var mot klostre og kirker i Irland og England. I begynnelsen dro vikingene tilbake til Skandinavia med byttet sitt. Noe senere begynte vikingene å overvintre og bosette seg i nye områder. Dette var en form for kolonisering kalt ytre landnåm.

Rundt år 840 grunnla vikinger byen Dublin. Byen ble etter hvert hovedsete i et vikingrike. Dette riket hadde sin storhetstid i årene 920-970. Vi kan i dag se endelsen -by i flere irske og engelske stedsnavn. Dette viser til gamle vikingbosettinger: Derby, Whitby, Grimsby.

📷 Sør for Lambay ligger en mindre øy, kjent som Ireland’s Eye, Irlands øye. Navnet er resultatet av en feiloversettelse gjort av norrøne nordboere som kom som vikinger. Øyas opprinnelige navn var Inis Ereann («Éire’s island»).
Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Irlands øye, en ubebodd øy utenfor Dublin
Irlands øye, en ubebodd øy utenfor Dublin

Island og Grønland

Vikinger bosatte seg på Island og Færøyene mot slutten av 800-tallet. Nordmannen Ingolf Arnason ankom Island rundt år 874. Han bygget seg en stor gård i en vik. Dette var begynnelsen på Reykjavik. Norrøne fangstmenn hadde da allerede holdt til på Island i mange år. I dag kan man se norrøne gateskilt og stedsnavn på disse øyene. Vet du hva hovedstaden på Færøyene heter?

📷 Hovedstaden Tórshavn på Færøyene.

Eirik Raude var den mest berømte vikingen som utforsket Grønland. Han overtalte islandske vikinger til å flytte til Grønland. Der kunne bosetterne dyrke bygg og holde sauer og kveg. De solgte eller byttet elfenben fra hvalrosstenner og isbjørnskinn. De fikk verktøy og tømmer fra Europa.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Mørke skyer over hovedstaden Tórshavn på Færøyene
Mørke skyer over hovedstaden Tórshavn på Færøyene

Russland

Vikinger bosatte seg langs kysten av Finland og de baltiske statene. Derfra var ikke veien lang til Russland. Gardariket var det første riket som vikingene grunnla på midten av 800-tallet. Det lå der Russland og Ukraina ligger i dag.

📷 Gardarikes utstrekning på midten av 900-tallet.

Svenske vikinger ble kalt rus eller ruotsi, som betyr «roer». Vikingene rodde båtene sine. Det finske ordet for Sverige er Ruotsi.

Det var mye handel rundt Østersjøen i vikingtiden. Det var også mye handel langs de store russiske elvene. I Sverige har de funnet 80 000 arabiske mynter fra denne tiden.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Gardarikes utstrekning på midten av 900-tallet.
Gardarikes utstrekning på midten av 900-tallet.

Paris og Konstantinopel

Paris ble angrepet av vikinger i år 845. Vikingene ble betalt over 2,5 tonn sølv i løsepenger for å ikke brenne ned hele byen. Men vikingene kom tilbake både i 856 og 861. Da bestemte kongen at det skulle bygges broer over de store elvene for å stoppe vikingene.

Konstantinopel (nå Istanbul) ble angrepet av vikinger i år 860. Byen hadde tidligere blitt kalt Bysants. Den ble kalt Miklagard av vikingene. Det betyr «den store gården». På den tiden bodde det flere hundre tusen mennesker i Konstantinopel. Byen hadde allerede vært hovedstaden i Øst-Romerriket i 500 år.

📷 Kong Sigurd og mennene hans rir inn i Miklagard. Fra  Heimskringla.

Vikingene klarte ikke å overta den innerste byen. I år 911 ble det inngått en vennskapelig handelsavtale mellom partene. Avtalen førte til mye handel over Svartehavet.

I kirken Hagia Sofia i Istanbul kan man i dag se spor etter vikingene. Der står det innrisset i marmor med runeskrift: «Halvdan var her».

Flere vikinger ble leiesoldater i keiserens hær. Leiesoldatene ble kalt væringer. Harald Hardråde var en av dem. Han ble senere norsk konge på 1000-tallet.

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt
Kong Sigurd og mennene hans rir inn i Miklagard
Kong Sigurd og mennene hans rir inn i Miklagard

Normandie

På 800-tallet seilte vikingene sørover til vestkysten av Frankrike. Vikinghøvdingen Rollo ble hertug i år 911 i dette området. Det ble kalt Normandie etter vikingenes inntog. Normannernes innflytelse er tydelig den dag i dag. Her kan man se stedsnavn som stammer fra norrønt språk. Du ser kanskje hva endelsene -bec, -dalle og -hogue  betyr på norsk? (bekk, dal, haug).

📷 Statue av Rollo av Normandie i Falaise.
Statue av Rollo av Normandie

Den iberiske halvøy

Vikingene etablerte seg på Frankrikes vestkyst. Etterpå dro de til det kristne Nord-Spania og det muslimske Sør-Spania. De møtte hard motstand i Spania. Men Sevilla var en vikingby i seks uker i år 844. Så tapte de kampen. Etterpå forsøkte vikingene seg på Portugal og røvet Lisboa. Men også her møtte vikingene hard motstand. Derfor vendte de tilbake til Frankrike.

Gammelt kart over Den iberiske halvøy
Gammelt kart over Den iberiske halvøy

Danelagen og York

Vikingene hersket over flere land. De står bak utviklingen av flere europeiske kongeriker. Et eksempel er i England:  Riket Danelagen ble opprettet på slutten av 800-tallet. Danelagen var et område hvor vikinghæren regjerte over flere engelske småkongedømmer.

Jorvik (nå kalt York) ble sentrum i et vikingrike i Nord-England på 800-tallet. I dag ser vi gatenavn med ordet ‘gate’ i stedet for ‘street’. Micklegate betyr den store gaten. Husk Miklagard! Mikil betyr altså stor på norrønt.

Eirik Blodøks var den siste vikingkongen i York på 900-tallet. Eirik var også konge i Norge en kort periode.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Kart som viser området Danelagen i nåtidens England.
Kart som viser området Danelagen i nåtidens England.

Vinland og Leiv Eiriksson

Leiv Eiriksson vokste opp i en familie av oppdagere. Hans far var Eirik Raude. Eirik hadde blitt høvding på Grønland. Han måtte reise til Grønland fordi han hadde blitt lyst fredløs på Island for manndrap. Eirik Raude var opprinnelig fra Jæren i Rogaland. Han kalte en av gårdene sine på Grønland for «Sandnes», og en fjord fikk navnet «Lysufjord».

📷 «Leiv Eirikson oppdager Amerika», maleri av Christian Krohg

Leiv hørte tidlig historier om en islending som het Bjarne Herjolfsson. Bjarne kom ut av kurs på en seilas mot Grønland. Han fortalte om landet han hadde sett lenger i vest. Leiv ville utforske området når han ble gammel nok. Da kjøpte Leiv båten til Bjarne. Så dro han vestover mot det som nå er kysten av Nord-Amerika.

Leiv oppdaget kysten av Nord-Amerika rundt år 1000. I flere århundrer ble det fortalt historier om Vinland. Det var navnet som Leiv gav til området. Men det var først i 1961 at man faktisk fant ruiner etter en vikingbosetting i Canada. Den ble oppdaget nord på Newfoundland.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Leiv Eirikson oppdager Amerika, maleri av Christian Krohg
Leiv Eirikson oppdager Amerika, maleri av Christian Krohg

Norrøn bosetning på Newfoundland

Det var ekteparet Anne Stine og Helge Ingstad som oppdaget ruinene. De fant typiske gjenstander fra vikingenes kultur: en ringnål, et spinnehjul og en lampe. Da ble gamle eventyr plutselig fakta. I dag sier vi at Leiv Eiriksson oppdaget Nord-Amerika 500 år før Christofer Columbus.

📷  Helge Ingstad og kona Anne Stine Ingstad fotografert i sitt hjem i 1964.

 

Helge Ingstad og kona Anne Stine Ingstad fotografert i sitt hjem i 1964. Paret sitter foran en åpen peis.

Vil du vite mer?

Kilder:

  • Vikinger: Historien og legendene (2019)
    Orage Forlag AS
  • Vikingene: Historien og sagaene (2022)
    Orage Forlag AS
  • Store norske leksikon (2005-2007): Gardarike i Store norske leksikon på snl.no.
    Hentet 14. november 2023 fra https://snl.no/Gardarike
  • Viken, Øystein Lydik Idsø; Allkunne: Miklagard i Store norske leksikon på snl.no.
    Henta 14. november 2023 frå https://snl.no/Miklagard
  • Store norske leksikon (2005-2007); Goplen, Ådne; Fjalsett, Georg Kristoffer; Tsakos, Alexandros; Seland, Eivind Heldaas: Bysants i Store norske leksikon på snl.no.
    Hentet 14. november 2023 fra https://snl.no/Bysants
  • Viken, Øystein Lydik Idsø; Allkunne: væringar i Store norske leksikon på snl.no. Henta 14. november 2023 frå https://snl.no/væringar
  • Lunga, Peter Sigurdson: Rollo i Store norske leksikon på snl.no.
    Hentet 15. november 2023 fra https://snl.no/Rollo
  • Store norske leksikon (2005-2007); Barr, Susan: Anne Stine Ingstad i Store norske leksikon på snl.no.
    Hentet 15. november 2023 fra https://snl.no/Anne_Stine_Ingstad
  • Rekvig, Ole Petter; Norsk biografisk leksikon; Barr, Susan; Gjelsvik, Tore: Helge Ingstad i Store norske leksikon på snl.no.
    Hentet 15. november 2023 fra https://snl.no/Helge_Ingstad
  • Kim Hjardar ??
Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Bilde- og videorettigheter:

    1. Getty Images
    2. Getty Images
    3. Getty Images
    4. Getty Images
    5. Getty Images
    6. Wikimedia (CC BY-SA 3.0)
    7. J.M. Stenersen & Co, 1899 / Offentlig eiendom
    8. Wikimedia (CC BY-SA 2.5)
    9. Offentlig eiendom
    10. danmarkshistorien.dk
    11. Christian Krohg, Nasjonalgalleriet Oslo / Offentlig eiendom
    12. Rigmor Dahl Delphin / Oslo Museum / Offentlig eiendom
    13. Getty Images