Ytringsfrihet – kan vi si hva vi vil?
Ytringsfriheten gir oss retten til å si hva vi mener. Men kan vi si akkurat hva vi vil?
Hva er ytringsfrihet?
Tenk hvis du ikke fikk lov til å si din mening i klassen. At du kunne bli straffet hvis du la ut noe du synes var viktig på sosiale medier. Tenk om nyhetene var sensurert av staten.
I Norden er ikke dette et stort problem, siden vi har demokratiske land som tar godt vare på borgernes ytringsfrihet.
Ytringsfrihet er retten du har til å:
- Ytre, eller si, din mening – så lenge den ikke er hatefull eller diskriminerende
- Motta og gi informasjon
Forklaring
Er ytringsfriheten truet?
I mange land blir politikere og journalister sensurert hvis de kritiserer regjeringen. Russland er et eksempel på et land som har blitt kritisert av menneskerettighetsorganisasjonen for både sensur og begrensninger i retten til å ytre seg.
I 2012 kom Russland med en anti-propagandalov som hindrer folk og media i å snakke om homofile. Samtidig har flere journalister fra Russland blitt truet fordi de har kritisert president Vladimir Putin. Til og med miljøaktivisten Greta Thunberg har blitt truet fordi hun snakker om klimaendringene.
Je suis Charlie
Ytringsfriheten er også truet i Vest-Europa. Her er det ikke snakk om statlig sensur, men trusler fra politiske eller religiøse grupper som vil skremme folk til å ikke si det de mener.
I 2015 ble tolv mennesker, blant dem journalister, drept i Paris fordi de hadde publisert karikaturtegninger (vitsetegninger) av den muslimske profeten Muhammed i avisen Charlie Hebdo. I sosiale medier vokste #jesuischarlie frem som en måte å vise at man tok avstand fra disse hendelsene.
Hvordan kan vi forsvare ytringsfriheten?
Det er flere måter å forsvare og styrke ytringsfriheten på. Først og fremst bør lederne i alle land jobbe sammen, slik at flere land respekterer menneskerettighetene.
Et annet tiltak er å passe på så journalister alltid kan informere om vanskelige saker, uten at de blir truet. Journalister som ikke blir sensurert av staten eller store selskaper, er viktig for vår informasjonsfrihet. I tillegg er det viktig å anmelde hatefulle ytringer, og aktivt jobbe mot misbruk av ytringsfriheten.
Kilder:
- FN Sambandet (05.09.2019): Menneskerettigheter
https://www.fn.no/tema/menneskerettigheter/Menneskerettigheter
- Politiet (2020): Hatefulle ytringer på internett
https://www.politiet.no/tjenester/tips-politiet/hatefulle-ytringer-pa-internett/
- Faktisk.no (31.08.2020): SIAN brente ikke Koranen på demonstrasjonen i Oslo i helgen. https://www.faktisk.no/artikler/26l/sian-brente-ikke-koranen-pa-demonstrasjonen-i-oslo-i-helgen
- Amnesty (2020): Ytringsfrihet
https://amnesty.no/ytringsfrihet?gclid=EAIaIQobChMIgure2fz36wIVlKmyCh2gmwVEEAAYASAAEgI9ufD_BwE
- Orgeret, K (29.07.2020): Charlie Hebdo
Hentet fra https://snl.no/Charlie_Hebdo
Bilde- og videorettigheter:
-
-
Getty Images
-
Getty Images
-
NRK
-
FN
-
European Parliament (CC BY 2.0)
-
Foto: Sébastien Amiet (CC BY 2.0)
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-