Med ei klype salt
Salt er livsviktig for oss, men vi skal ikkje ha for mykje av det. Salt er eit kjemisk samband mellom natrium og klor, og det finst mange stader på jorda. Kan du tenke deg å ete hardkokt egg utan salt, eller droppe salt på popcornet?
Med ei klype salt
Hva betyr eigentleg uttrykket «å ta noko med ei klype salt»?
Språkrådet forklarer det slik: «Å ta noko med ei klype salt betyr å ikkje ta det heilt bokstaveleg, eller å godta noko sjølv om ein skjønner at det er overdrive.»
Når vi lagar mat hender det òg at vi tilset ei lita klype salt – men kor mykje salt er det eigentleg?
Dame som drysser salt i en bolle med mel
Jente som veier opp mel til baking
Fingre som holder en saltkrystall. Rosa bakgrunn.
Salt – ei lita kjærleikshistorie
Salt oppstår gjennom ein kjemisk reaksjon mellom natrium og klor. Alle atom liker å ha fulle elektronskal rundt seg. I det inste skalet er det plass til to elektron, og i det ytste er det plass til åtte elektron. Natrium er veldig misnøgd med at det har eitt elektron for mykje. Samtidig er klor misfornøgd fordi det manglar eit elektron i det ytste skalet sitt.
Når natrium og klor reagerer med kvarandre, får begge fulle elektronskal. Klor får nemleg det eine elektronet som natriumet vil kvitte seg med. Dei blir begge lykkelege, og den kjemiske prosessen med å flytte elektronet fører til at det blir frigjort varme. Her snakkar vi altså om ei heit kjærleikshistorie.
Resultatet blir saltet vi bruker kvar einaste dag. Ei lykkeleg historie for oss alle!
Bakgrunn med tekstur av salt
Kuleis i kjeks. Ulike smaker. Blå bakgrunn.
Salt var viktig for samfunnsutvikling
Før i tida måtte ein ete kjøt, fisk og fugl raskt etter at maten var fanga. Då hadde ein ikkje kjøleskap og fryseboksar slik som i dag.
Det førte til at ein måtte bu i nærleiken av der maten var. Ein trong ikkje å fange eller fiske meir enn det ein trong for ein dag eller to.
Då nokon forstod at salt kunne brukast i maten, vart kjøt og fisk salta og tørka. Då vart det meir haldbart. På den måten kunne ein òg reise lenger, og ikkje berre bu akkurat der maten var.
Tørfisk til tørk på snor
Saltutvinning fra havet på Kanariøyene. Bildet tatt i solnedgang
Kjelder:
- Helsenorge (16.07.21): Kostråd om salt
https://www.helsenorge.no/kosthold-og-ernaring/kostrad/kostrad-spis-mindre-salt/
- Språkrådet (16.07.21)
https://www.sprakradet.no/svardatabase/sporsmal-og-svar/en-klype-salt/
- Opplysningskontoret for brød og korn (16.07.21): Salt og helse
https://brodogkorn.no/fakta/salt-og-helse/
- Haraldsen, Haakon; Waaler, Bjarne A.; Pedersen, Bjørn: natriumklorid i Store norske leksikon på snl.no.
Henta 11. august 2021 frå https://snl.no/natriumklorid
Bakgrunn med tekstur av salt
Bilde- og videorettar:
-
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Skolerom / Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-