Med en klype salt

Salt er livsviktig for oss, men vi skal ikke ha for mye av det. Salt er en kjemisk forbindelse mellom natrium og klor, og finnes mange steder på jorda. Kan du tenke deg å spise hardkokt egg uten salt, eller droppe salt på popcornet? Maten vi spiser blir fort smakløs uten salt. Men vi må begrense bruken av det på grunn av helseskader.

Accessibility icon Med en klype salt

Med en klype salt

Hva betyr egentlig uttrykket «å ta noe med en klype salt»?

Språkrådet forklarer det slik: «Å ta noe med en klype salt betyr å ikke ta det helt bokstavelig, eller å godta noe selv om man skjønner at det er overdrevet.»

Når vi lager mat hender det også at vi tilsetter en liten klype salt – men hvor mye salt er det egentlig?

Dame som drysser salt i en bolle med mel
Dame som drysser salt i en bolle med mel

Ikke standardiserte måleenheter

Det er ikke godt å si nøyaktig hvor mye en klype salt er, men det er ikke veldig mye.

En klype salt er ikke en standardisert måleenhet. Vi kan diskutere hvor mye dette er – er det 1 gram, 2 gram eller 5 gram?

I mange gamle oppskrifter var man ikke alltid så nøyaktig med mengden av ingrediensene. Et annet eksempel på dette er måleenheten «kopp». Noen ganger står det at man skal ha 3 kopper mel i en kakeoppskrift. Hvor mye det blir, avhenger jo helt av hva slags kopp man bruker.

Det gjør det mye enklere med standardiserte måleenheter som gram, kilo, desiliter og liter. Da vet alle nøyaktig hvor mye som skal til av ingrediensene.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Jente som veier opp mel til baking
Jente som veier opp mel til baking

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!