Med en klype salt
Salt er livsviktig for oss, men vi skal ikke ha for mye av det. Salt er en kjemisk forbindelse mellom natrium og klor, og finnes mange steder på jorda. Kan du tenke deg å spise hardkokt egg uten salt, eller droppe salt på popcornet? Maten vi spiser blir fort smakløs uten salt. Men vi må begrense bruken av det på grunn av helseskader.
Med en klype salt
Hva betyr egentlig uttrykket «å ta noe med en klype salt»?
Språkrådet forklarer det slik: «Å ta noe med en klype salt betyr å ikke ta det helt bokstavelig, eller å godta noe selv om man skjønner at det er overdrevet.»
Når vi lager mat hender det også at vi tilsetter en liten klype salt – men hvor mye salt er det egentlig?
Dame som drysser salt i en bolle med mel
Jente som veier opp mel til baking
Fingre som holder en saltkrystall. Rosa bakgrunn.
Salt – en liten kjærlighetshistorie
Salt oppstår gjennom en kjemisk reaksjon mellom natrium og klor. Alle atomer liker å ha fulle elektronskall rundt seg. I det innerste skallet er det plass til to elektroner, og i det ytterste er det plass til åtte elektroner. Natrium er veldig misfornøyd med at det har ett elektron for mye. Samtidig er klor misfornøyd fordi det mangler et elektron i sitt ytterste skall.
Når natrium og klor reagerer med hverandre, får begge fulle elektronskall. Klor får nemlig det ene elektronet som natriumet vil kvitte seg med. De blir begge lykkelige, og den kjemiske prosessen med å flytte elektronet fører til at det frigjøres varme. Her snakker vi altså om en het kjærlighetshistorie.
Resultatet blir saltet vi bruker hver eneste dag. En lykkelig historie for oss alle!
Bakgrunn med tekstur av salt
Kuleis i kjeks. Ulike smaker. Blå bakgrunn.
Salt var viktig for samfunnsutvikling
Før i tiden måtte man spise kjøtt, fisk og fugl raskt etter at maten var fanget. Da hadde man ikke kjøleskap og frysebokser slik som i dag.
Det førte til at man måtte bo i nærheten av der maten var. Man trengte ikke å fange eller fiske mer enn det man trengte for en dag eller to.
Da noen forstod at salt kunne brukes i maten, ble kjøtt og fisk saltet og tørket. Da fikk det mye lenger holdbarhet. På den måten kunne man også reise lenger, og ikke bare bo akkurat der maten befant seg.
Tørfisk til tørk på snor
Saltutvinning fra havet på Kanariøyene. Bildet tatt i solnedgang
Kilder:
- Helsenorge (16.07.21): Kostråd om salt
https://www.helsenorge.no/kosthold-og-ernaring/kostrad/kostrad-spis-mindre-salt/
- Språkrådet (16.07.21)
https://www.sprakradet.no/svardatabase/sporsmal-og-svar/en-klype-salt/
- Opplysningskontoret for brød og korn (16.07.21): Salt og helse
https://brodogkorn.no/fakta/salt-og-helse/
- Haraldsen, Haakon; Waaler, Bjarne A.; Pedersen, Bjørn: natriumklorid i Store norske leksikon på snl.no.
Hentet 11. august 2021 fra https://snl.no/natriumklorid
Bakgrunn med tekstur av salt
Bilde- og videorettigheter:
-
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Skolerom / Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-