Tristhet er bra for oss

I dag skal vi snakke om en følelse vi alle har ganske ofte: tristhet. Vi kan kalle tristhet for en «nedover-følelse». Mange ting går nedover når man kjenner tristhet. Vi skal lære om hvorfor tristhet er nyttig og bra for oss.

Kan det stemme?

Du blir trist når du mister noe

Følelsen trist kommer ofte når du mister noe eller noen, eller når noe blir ødelagt eller om du går glipp av noe du har ønsket seg eller gledet deg til.

Når du er trist kan du ofte si at “Jeg er lei meg”. Mange blir også lei seg om de føler seg utenfor, ikke får lov til noe eller når du savner noen.

Kan du huske en gang du savnet noen og ble lei deg?

Sad Child At Home Sitting On Sofa
Sad Child At Home Sitting On Sofa

Tristhet går nedover

Mange ting går nedover når man kjenner tristhet. Kroppen blir ofte litt bøyd nedover, øynene henger litt og munnen blir nedovermunn. Tårer kan trille nedover også, for tristhet gjør at du kan gråte eller ha veldig lyst til å gråte.

Mange barn som er triste gråter, men noen blir også sinte. Noen blir stille og sier nesten ingenting. Når du er trist kjennes det ofte ut som om kroppen blir tung, og som om den beveger seg saktere enn den pleier. Du kan bli urolig, og triste tanker kommer gjerne om igjen og om igjen inni hodet.

Har det skjedd deg?

Speideren og vokteren kan gjøre deg trist

Tristhet kan bety at Speideren leter etter ting du vil ha eller ønsker deg, men kanskje ikke kan få eller har mistet.

Vokteren kan også komme til å bli for ivrig med å lete etter farer, så den hindrer deg fra å få ting som du ønsker deg eller ønsker å få til. Da kan også den triste følelsen komme.

Den kloke kommer i bakgrunnen når noe er trist, men noen ganger kan det hjelpe litt å lete etter Den kloke som kan trøste deg med at det triste vil gå over, og at glade, grønne ting kommer etterhvert.

Hva hjalp sist du var trist?

 

Vokteren lytter

Tristhet gir oss trøst

Du kan kanskje tenke at du ikke skulle hatt triste følelser, men de er viktige for at du selv og andre rundt deg skal oppdage at du trenger støtte og hjelp.

Når du er trist, og viser det til andre, kan andre gi deg trøst og støtte. Man kan si trøstende ord til deg, holde rundt deg, gi deg en klem eller forsøke å muntre deg opp.

Da er det også enklere for Speideren og Vokteren å roe seg og gi like mye plass til Den kloke. Når mennesker trøster hverandre kommer vi tettere sammen.

Hva slags trøst liker du best?

Tristhet er en BLÅ følelse


Blå som når sola har gått ned, og himmelen begynner å bli mørk.

Stor tristhet blir sorg

Noen ganger opplever man ekstra vonde ting som gjør at man blir ekstra mye trist. Det kan for eksempel være om noen dør, at mamma og pappa skiller seg, at bestevennen din flytter, eller andre triste ting. Da kan vi kalle følelsen for sorg.

Det er vanlig å føle tristhet og sorg når man mister noe eller noen man er veldig glad i. Når man har sorg trenger du ekstra trøst og støtte, og mange føler at det er fint å kjenne på at andre vet hvordan du har det.

Har du opplevd sorg noen gang?

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Trist gutt sitter alene i mørket
Trist gutt sitter alene i mørket

Å øve seg på å fortelle


Vi mennesker synes ofte det er enklere å fortelle hemmeligheter til en robot. Du kan fortelle roboten Hjernus hva du vil, han sier ingenting.

Vil du Hjernus skal fortelle det du sier til en voksen?

Fortell Hjernus

Nysgjerrig?

Les mer om hvordan vi jobber for barns psykiske helse

 

Tekst: Kjersti Corneliussen / Hjernelæring

Illustrasjoner: Hjernelæring / Getty Images