Hva er demokrati?
Demokrati betyr bokstavelig talt at folket (demos) bestemmer (kratos). Det er en styreform der landets innbyggere får være med å bestemme hvem som skal lede landet og hvordan landet skal ledes. Til forskjell fra andre styreformer – der landet ledes av én eller noen få personer – er demokratiet basert på at flertallet bestemmer.
Mange land i verden sier at de er demokratiske, men det som kjennetegner et fullverdig demokrati er frie valg, ytringsfrihet, en uavhengig domstol og individuelle rettigheter.

Maktfordelingsprinsippet
Maktfordelingsprinsippet går ut på hvordan makten er fordelt. Ideen kommer fra den franske filosofen Montesquieu. Han mente at «den som har makt, er tilbøyelig til å misbruke den». For å unngå misbruk, utformet han en modell der statsmakten er fordelt på tre uavhengige deler: en lovgivende, en utøvende og en dømmende makt. Denne modellen sikrer oss innbyggere et fullverdig demokrati.

Ønsker du å lese hele artikkelen?
Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.
Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!