Det magiske nordlyset

Før trodde man at nordlyset var en slags portal mellom vår verden og gudenes rike Åsgard. Men hva er det egentlig?

Accessibility icon Det magiske nordlyset

Lyden av nordlyset

Det er en mørk, kald vinternatt. Over himmelen farer det en bue av gult, grønt og hvitt lys. Lyset beveger på seg. Det danser, men har også aggressive kast. Kan du høre at det knitrer? Hva er egentlig nordlyset?

Den mytiske forklaringen

Når en forklaring er mytisk, betyr det at teorien ikke kan bevises vitenskapelig. Likevel er det mange som tror at forklaringen er sann.

En ting er sikkert: Mennesker har alltid vært opptatt av nordlyset.

I Sør-Frankrike finnes det hulemalerier av nordlyset. Maleriene er 30 000 år gamle. De eldste fortellingene om nordlyset er fra Kina. Historiene er 4 000 år gamle. I antikken (700 f.Kr. – 500 e.Kr.) trodde man at nordlyset var et tegn fra gudinnen av morgenlyset. Gudinnen het Aurora. Det betyr soloppgang.

Lyset lignet en vogn. Man trodde at vognen fikk fart ved hjelp av vinden. Det greske ordet for vind er «borea». Derfor fikk nordlyset navnet aurora borealis. Når det var nordlys på himmelen, trodde man det var fordi natten snart skulle bli dag.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Bilde av nordlys i Lofoten
Bilde av nordlys i Lofoten

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!