Dronning av en verden i endring

Fra Dronning Elizabeth II ble født i 1926, og frem til hennes død i 2022 gikk utviklingen i en rasende fart. Hvilke endringer gikk verden gjennom i den britiske dronningens levetid?

Accessibility icon Dronning av en verden i endring

Forvandlingens hundreår

Dronning Elizabeth II av Storbritannia levde i 96 år. Av disse var hun regent i 70. I løpet av hennes lange liv gjennomgikk verden enorme forandringer.

Da Elizabeth ble født i 1926, var det nok ikke mange som kunne forestille seg hvordan verden kunne bli, og  virkeligheten kom til å overgå de fleste sine drømmer og fantasier. Vi har landet på månen, skapt atombomber som kan utslette hele kloden, og vi har fått hele verden i lomma ved hjelp av smarttelefoner.

Vi kan nå se tilbake på et hundreår der verden har gjennomgått enorme endringer. Her følger noen av forandringene dronningen både deltok i og var vitne til.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Sort/hvitt bilde av Dronning Elizabeth II hilser på folket på en av sine reiser
Sort/hvitt bilde av Dronning Elizabeth II hilser på folket på en av sine reiser

Solen gikk ned over det britiske imperiet

Elizabeth II ble født da det britiske imperiet var det største i verden. På 1920-tallet omfattet imperiet en fjerdedel av verdens befolkning, og det dekket en tredjedel av verdens totale landområde. Det ble derfor sagt at solen aldri gikk ned over det britiske imperiet. Etter to verdenskriger gikk det sakte, men sikkert mot slutten for imperiet.

Kart over Det britiske imperiets
Kart over Det britiske imperiets

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!