Dronning av en verden i endring

Fra Dronning Elizabeth II ble født i 1926, og frem til hennes død i 2022 gikk utviklingen i en rasende fart. Hvilke endringer gikk verden gjennom i den britiske dronningens levetid?

Accessibility icon Dronning av en verden i endring

Forvandlingens hundreår

Dronning Elizabeth II av Storbritannia levde i 96 år. Av disse var hun dronning i 70. I løpet av hennes lange liv forandret verden seg enormt.

Da Elizabeth ble født i 1926, var det nok ikke mange som kunne forestille seg hvordan verden kunne bli. Virkeligheten kom til å overgå de fleste sine drømmer og fantasier. Vi har landet på månen, skapt atombomber som kan utslette hele kloden, og fått hele verden i lomma ved hjelp av smarttelefoner.

Vi kan nå se tilbake på et hundreår med enorme endringer i verden. Her følger noen av forandringene dronningen både deltok i og var vitne til.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Sort/hvitt bilde av Dronning Elizabeth II hilser på folket på en av sine reiser
Sort/hvitt bilde av Dronning Elizabeth II hilser på folket på en av sine reiser

Solen gikk ned over det britiske imperiet

Elizabeth II ble født da det britiske imperiet var det største i verden. Imperiet omfattet  en fjerdedel av verdens befolkning og dekket en tredjedel av jordens landområde. Det ble derfor sagt at solen aldri gikk ned over det britiske imperiet. Etter to verdenskriger gikk det sakte, men sikkert mot slutten for imperiet.

Kart over Det britiske imperiets
Kart over Det britiske imperiets

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!