Liten hvit logo av Østlands-Posten

Ett tonn gresskar får en ny skjebne: – De er dessverre svinn for oss

Massevis av gresskar
Massevis av gresskar

De små gresskarene til Hans Kristian Berge slipper å bli søppel. Isteden blir de suppe.

Halloween er full av skrekk og gru, men det skrekkeligste skjer først i dagene etterpå. Da går  mange tonn med gresskar rett i søpla. Heldigvis gikk det ikke slik for de små gresskarene til Hans Kristian Berge. Det kan vi takke Elisabeth Isachsen og de andre i Mere Mat AS for.

«Helt siden i vår har disse gresskarene blitt stelt og vannet. Da fortjener de å bli spist», skriver de om gresskarene fra gården til Berge.

De oransje fruktene kan brukes til mer enn skumle lykter. Både kjøttet og frøene kan brukes i matlaging, og frøene kan også spises som snacks.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Hans Kristian Berge med gresskar
Hans Kristian Berge med gresskar

– For oss er de svinn

Mere Mat tok kontakt med gresskarbonden Berge for å høre om han hadde noen gresskar de kunne bruke. Det hadde han.

– De gresskarene som er for små til halloween-bruk, legger vi til side. Selv om de har fin kvalitet, er de svinn for oss, forteller Berge.

I stedet for å bli svinn, kunne Mere Mat få de små gresskarene til sin lille suppefabrikk.

– Den typen gresskar vi har, er dyrket for å se fine ut. De kan spises, men jeg kan ikke love at de er de beste. At Mere Mat kan bruke dem er kjempefint, sier Berge fornøyd.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Haug av gresskar
Haug av gresskar

Bra for miljøet

Mere Mat er en liten bedrift som vil gjøre det enkelt å velge lettvint, smakfullt og næringsrik mat – også når man ikke har tid til å lage den selv.

Gresskarene sendes til deres suppefabrikk, der de blir til suppe sammen med linser, søtpotet og spinat. Mere Mat er veldig opptatt av å gjøre produktene sine mest mulig bærekraftige, og de leter derfor etter råvarer som ikke må fraktes langt.

– Det er supert, sier gresskarbonden Berge.

Gresskarsuppe
Gresskarsuppe
Liten hvit logo av Østlands-Posten

Denne nyhetsartikkelen ble publisert i Østlands-Posten 18.11.2019. Den er senere tilpasset og publisert på Skolerom i forbindelse med et samarbeidsprosjekt.

Skrevet av: Ilja Sofie Jakobsen
Foto: Inger Lene O. Steen / Getty Images