Hva er et statskupp?

Et statskupp er når en gruppe mennesker tar over makten fra de øverste politiske lederne, uten å følge reglene i demokratiet.

Et statskupp kan skje på flere måter. I historien har vi ofte sett militærkupp. Et militærkupp er når noen ledere tar makten ved hjelp av militæret.

Statskupp skjer ofte når det er store endringer i et land. For eksempel etter valg eller etter store økonomiske forandringer. Resultatet av statskupp blir ofte et diktatur.

📷 Maleri av demonstranter som stormer slottet Palais de Tuileries under den franske revolusjonen i 1848.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Opptøyer under franske revolusjonen

Diktatur

Diktatur er en styreform som betyr at makten ligger hos noen få. Diktatur er det motsatte av demokrati. I et diktatur har befolkningen lite frihet. Alt styres av lederen som er diktator. Iran har et islamsk prestestyre. Her kan du bli drept eller satt i fengsel, hvis du kritiserer lederne.

📷 President Donald Trump er den første amerikanske presidenten til å krysse grensen til Nord-Korea. Her hilste han på Kim Jong-un, lederen av den totalitære ettpartistaten.

USAs president Donald Trump er første amerikanske presidenten til å krysse grensen til Nord-Korea for å møte øverstkommanderende av den totalitære ettpartistaten, Kim Jong-un.

Statskupp i Chile 1973

11. september 1973 var det et blodig militærkupp i Chile.  Den demokratisk valgte presidenten, Salvador Allende, døde under det grusomme kuppet. Statskuppet ble ledet av Chiles militærsjef Augusto Pinochet og hans militærjunta. De var uenige i måten Allende styrte landet på, og ønsket forandring. De fikk også hjelp fra USA.

Pinochet hadde makten helt frem til 1990. Han er et typisk eksempel på en diktator. Drap, overgrep og tortur ble vanlig under hans ledelse.

📷 Pinochet i en bilparade i Santiago for å feire 9-årsjubileet for hans statskupp.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Pinochet i en bilparade i Santiago for å feire 9-årsjubileet for hans statskupp.

Vi må ikke glemme

I historien har vi sett mange statskupp. For eksempel da Adolf Hitler tok makten i Tyskland i 1933. Dette gjorde han ved å vinne demokratiske valg. Men da han hadde makten gikk han forbi alle andre partier. Han tok også kontroll over militæret og alle statlige institusjoner. Med andre ord: Et demokratisk land kan veldig raskt forvandles til et diktatur.

📷 30. januar 1933: Hitler feires som nyutnevnt rikskansler for Tyskland.

Hitler hylles som Rikskansler

Nesten-kupp i USA

6. januar 2021, Washington D.C.:
Flere hundre Trump-tilhengere samlet seg rundt kongressbygningen i hovedstaden. Kongressen i USA tilsvarer Stortinget i Norge. De protesterte mot at Joe Biden skulle bli godkjent som USAs neste president. President Trump mente at presidentvalget i november 2020 ble utsatt for fusk. Han hadde i sosiale medier uttrykt at valget var ugyldig. I tillegg oppfordret han folk til å protestere.

Protestene ble svært voldelige. Til slutt brøt flere personer seg inn i kongressbygningen. Dette gjorde de slik at godkjenningen av Biden måtte utsettes. President Trump ba til slutt folk om å dra hjem. Likevel fortsatte han å klage på valgfusk i sosiale medier. Men han hadde ingen kilder som kunne bekrefte det. Dette var et skremmende tegn på manglende tillit til demokratiet.

President Trump fikk mye oppmerksomhet for at han ikke erkjente at han tapte valget. I USA er denne erkjennelsen en viktig del av den demokratiske maktoverføringen.

Han innrømmet endelig valgtap 7. januar 2021. Dette var dagen etter at kongressbygningen ble stormet. Det ble heldigvis ikke noe statskupp denne gangen.

Flere av Trumps egne ansatte snudde mot ham. Noen mente også at det Trump hadde gjort var så udemokratisk at han burde miste jobben som president. I så fall ville han fått sparken kun få uker før presidentperioden hans var over.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt

Supernytt 8.1. 2021: Valgdrama i USA

Spol frem til 0:43 i filmen for en oppsummering av stormingen av kongressen 6. januar 2021.

Hvordan kan man forebygge statskupp?

For å unngå statskupp må man styrke demokratiet. Dette oppnår man blant annet ved at journalister får jobbe fritt. Da kan de gi befolkningen riktig og viktig informasjon. I tillegg er det viktig at barn lærer om demokrati på skolen.

Internasjonalt samarbeid er viktig. Å styrke menneskerettighetene vil også ha stor betydning for et godt demokrati. Ved å la FN ta del i valg, sikrer man at valget blir gjennomført på en ryddig måte.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

FNs sikkerhetsråd

I denne filmen kan du se hva FNs sikkerhetsråd kan gjøre.

 

 

Kilder:

Bilde- og videorettigheter:

    1. Getty Images
    2. Ukjent
    3. Ukjent (CC – SA 3.0)
    4. Getty Images
    5. Deutsches Bundesarchiv (CC – SA 3.0 DE)
    6. Getty Images
    7. NRK
    8. Getty Images
    9. FN Sambandet Norge – YouTube