Hva er grønnvasking?

«Miljøvennlig», «bærekraftig», «etisk» og «klimanøytral» er ord som klistres på alt fra tannbørster til biler. Vi vil jo gjerne ta bærekraftige valg når vi handler. Men det er ikke alltid påstandene om bærekraft holder det de lover.

Accessibility icon Hva er grønnvasking?

Shoppe med god samvittighet? 

Du finner en bukse du får sykt lyst på. Den er perfekt. Du tenker at den vil gjøre deg lykkelig. Samtidig vet du at du har åtte andre bukser i skapet, og at dette kjøpet er skadelig for miljøet, for klimaet, og for verdens fattigdom. Men se, buksa er merket «økologisk og etisk fremstilt bomull». Da er det vel null stress?

Jente som sitter i sofaen og holder en jeans hun har pakket opp og kjøpt på nettet
Jente som sitter i sofaen og holder en jeans hun har pakket opp og kjøpt på nettet

Grønt er pop

Det såkalte «grønne skiftet» er kort forklart en generell forandring i mer miljøvennlig retning basert på FNs bærekraftsmål. Folk ønsker å være mer bevisste som forbrukere. Vi ønsker å velge produkter som ikke ødelegger klimaet eller skaper mer fattigdom i verden. Dette grønne skiftet har også næringslivet, som lever av vårt forbruk, fått med seg. Nå selges «grønnere alternativer» som aldri før.  

Hvorfor? Jo, fordi bærekraft selger. Og vi forbrukere ønsker å ta gode valg. 

Hva er bærekraftig utvikling? 

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Flere klær som henger på en stang og en lapp som leser 100% organisk
Flere klær som henger på en stang og en lapp som leser 100% organisk

Hvor miljø- og klimavennlige er egentlig produktene vi kjøper?

Undersøkelser viser at vage, overdrevne eller feilaktige påstander om bærekraft er et utbredt problem i hele Europa, også Norge. Vi har en streng markedsføringslov som sier at det ikke er lov å villede forbrukeren.

Næringslivet har tatt mange grønne grep, men de er nødt til å kunne dokumentere hva som gjør produktet klimavennlig. Ellers blir det tomme ord. Dette blir også kalt «grønnvasking», som du skal få noen eksempler på her. 

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Tre barn som bærer handleposer hjem
Tre barn som bærer handleposer hjem

Klær 

Ifølge en FN-rapport er det bare oljebransjen som slår klesindustrien i årlige utslipp, målt i prosent. I tillegg kommer andre miljøproblemer som utslipp av mikrofiber og giftstoffer. Såkalt «fast fashion» er en klimaversting. Men bransjen har tilsynelatende tatt grep. Mange klær er nå merket med «conscious», «let’s clean up», «sustainable» og «recycled». Men det er dessverre ofte kun for å lure forbrukerne til å kjøpe mer klær med mindre dårlig samvittighet.  

Masse fargerike klær på stativ og liggende på gulvet
Masse fargerike klær på stativ og liggende på gulvet

Fastfood 

Fastfood-kjedene er en stor kilde til forsøpling av naturen. De legger fra seg triste spor i grøftekanter og fortau nærmest overalt. Plast i havet er et veldokumentert problem. Noen burgerkjeder oppfattet kjapt forbrukernes engasjement for en tid tilbake og bestemte seg dermed for å slutte med plastsugerør. Altså før plast som innpakning ble forbudt. Et beundringsverdig tiltak og et skritt fremover. Riktignok et museskritt, med tanke på de enorme mengdene engangsemballasje som bransjen produserer og forbruker og dermed belaster jordkloden med.

Engangskrus med lokk og sugerør som ligger på bakken
Engangskrus med lokk og sugerør som ligger på bakken

Kjøtt 

Av og til kommer det fram i media at svinekjøttprodusenter ikke behandler grisene sine særlig godt. Bilder av griser som lider, vekker sterke reaksjoner. 

Etter slike oppslag blir det lansert store kampanjer der bøndene forsikrer forbrukerne om at dyrene har det bra, uten å nevne noen konkrete tiltak for å rydde opp i skandalene. 

Det blir en form for grønnvasking ved at produsentene appellerer til forbrukernes ønske om at dyra skal ha et verdig og godt liv.

Fire griser som kikker ut bak et gjerde
Fire griser som kikker ut bak et gjerde

Fly 

Flytransport står for det aller største utslippet av klimagasser. Billigreiser med fly er en stor årsak til dette. Så når flyselskaper som selger billige flyreiser, reklamerer med at de er klimavennlige og «grønne», blir det vanskelig å ta dem alvorlig. Her spiller de på vår dårlige klimasamvittighet, og det er et klassisk tilfelle av grønnvasking.

Passasjerfly som tar av i solnedgang
Passasjerfly som tar av i solnedgang

Olje 

Oljen er et fossilt brennstoff og slik sett et av hovedproblemene når vi snakker om klima og miljø. Likevel vil bransjen hive seg på den grønne bølgen. De nyeste norske oljefeltene «har et av de laveste CO2-utslipp fra produksjon i verden», siden plattformene drives av vannkraft fra land.

Det er vel og bra, men det hjelper lite når selve oljen som pumpes opp i økende tempo, er blant de største grunnene til at verdens klimaforskere roper høyt om klimakrise. Dette er det rare med Norges bidrag i klimakampen. Vi er kanskje en del av problemet og løsningen på en gang.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Oljeplatform med vindmøller rundt
Oljeplatform med vindmøller rundt

Mange gjør mye bra 

De industriene vi har nevnt nå, bidrar også positivt til det grønne skiftet. Klesbransjen har for eksempel på kort tid begynt å fokusere mye mer på gjenbruk og klimavennlige tekstiler. Fastfood-kjeder har byttet ut plastsugerørene med pappsugerør – et enormt fremskritt, med tanke på hvor mange av disse som ender i naturen. Mange av disse endringene har skjedd på grunn av nye lover og forskrifter. Klima og bærekraft er i ferd med å ta styringen for hvordan vi skal oppføre oss som forbrukere.

Mange papirsugerør i et glass
Mange papirsugerør i et glass

Alle kan bli mer bevisste 

Å være klimasmart, grønn, bærekraftig og økologisk er populært, og bra er det. Men når dette blir merkelapper uten innhold, vil ordene miste sin betydning og kraft.  

Alle våre handlinger som forbrukere har innflytelse. Ingen klarer å gjøre alt riktig hele tiden og leve et 100 prosent klimanøytralt liv. Men alle kan gjøre litt, og det du gjør, er viktig. 

FNs bærekraftsmål utfordrer deg! 

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Grønn hånd som holder et tre ved tørr jord og trestubber
Grønn hånd som holder et tre ved tørr jord og trestubber

Kilder:

 • FN-sambandet (24. august 2021): FNs rapport: En alarm for menneskeheten.
  https://www.fn.no/nyheter/fns-klimarapport-en-alarm-for-menneskeheten

Bilde- og videorettigheter:

  1. Getty Images
  2. Getty Images
  3. FN-sambandet Norge – YouTube
  4. Getty Images
  5. Getty Images
  6. Getty Images
  7. Getty Images
  8. Getty Images
  9. Getty Images
  10. Getty Images
  11. Getty Images
  12. UNICEF Norge – YouTube