Huden – vårt største organ

Huden er ditt vern mot verden utenfor. Den er tynn, tykk, følsom og slitesterk – og mye mer.

Accessibility icon Huden – vårt største organ

Et stort organ  

Vi tenker kanskje ikke over det, men huden er kroppens største organ. Hvis huden ble brettet ut til én flate, ville den vært cirka 1,6 kvadratmeter stor og veie rundt 3 kilo. Huden er både sterk og elastisk og har mange avanserte og livsviktige funksjoner.

Nærbilde av huden på en hånd
Nærbilde av huden på en hånd

Huden har tre lag 

1. Overhuden (epidermis)

Dette er det øverste, beskyttende laget. Det er vanntett og beskytter kroppen mot ultrafiolette stråler. Overhuden hindrer kroppen og huden i å tørke ut. Den er med på å regulere kroppstemperaturen, og den beskytter også kroppen mot infeksjoner. Den hindrer virus, bakterier og annet rask i å trenge inn. Overhuden fornyes hele tiden. I løpet av tre til fire uker er overhuden helt ny. 

2. Lærhuden (dermis)

Lærhuden gir næring til overhuden og bidrar til å opprettholde den. Den bølgende formen gir godt feste til overhuden. Lærhuden er det største hudlaget og sørger for at huden er smidig og sterk. Her ligger hårrøtter, nerveender og svettekjertler. Lærhuden er rikt forsynt med blodårer som går både dypt og bredt.

3. Underhuden (subcutis)

Underhuden består av fett og bindevev. Fordelingen av fett er forskjellig på kvinner og menn. Fettlaget sørger for at vi holder på kroppsvarmen og beskytter knokler og muskler mot skade. Det er også her kroppen lagrer fettet som brukes som energi.

4. Nerveender

Nerveendene ligger helt ytterst i huden. De registrerer temperatur, ulike former for berøring, smerte og kløe. Nerveendene har en livsviktig oppgave med å beskytte oss. De gir beskjed hvis vi for eksempel brenner oss på fingeren, sånn at vi trekker armen til oss i refleks, og at vi kler på oss når vi fryser.

5. Svettekjertel

Svettekjertlene skiller ut svette når kroppstemperaturen blir for høy. Når huden blir våt av svette, kjøles den ned. Slik er kroppen fiffig innrettet for å regulere kroppsvarmen. Svettekjertler er lange rør som ligger som en kveil i underhudsfettet og med utførselsganger på hudens overflate. Åpningen i huden kalles pore. Det finnes flere forskjellige typer svettekjertler, avhengig av hvor på kroppen de befinner seg.

Forrige avsnitt

1 / 5

Neste avsnitt
Anatomi av huden
Anatomi av huden

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!