Hva gjør oss menneskelige?

Disse 10 ideene endret menneskets utvikling radikalt. Uten dem hadde vi ikke vært de samme.

Accessibility icon Hva gjør oss menneskelige?

Historiefortelling  

Historiefortelling er kanskje den viktigste oppfinnelsen i menneskets historie. Det at vi forteller om våre egne erfaringer, følelser og ideer, er limet som holder oss sammen som samfunn. Historier hjelper oss også å forstå fortiden og forberede oss på fremtiden. 

Vi finner fortellinger overalt: malt på hulevegger, hogd inn i gamle steintavler, fortalt fra en generasjon til den neste som sang og dans. Dette finner vi ikke hos andre dyr. Mennesket har en unik egenskap – vi kan dele tankene våre opp i ord, som vi kan stokke om og sette sammen til noe nytt. Aper kan lære tegnspråk, men de kan ikke fortelle historier. 

Den lengste setningen en sjimpanse som het Nim klarte å sette sammen var: «Gi appelsin meg gi spise appelsin meg spise appelsin gi meg spise du.» Vår evne til å fortelle historier skiller oss fra andre dyr, og det er en av hemmelighetene bak vår suksess. Det gjør at vi kan formidle kunnskap og kultur fra person til person, fra sted til sted og fra generasjon til generasjon.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt

Musikk  

Vi mennesker har hatt musikkinstrumenter så lenge vi har eksistert. Kroppen vår er et biologisk instrument! Stemmebåndene våre fungerer nesten som gitarstrenger. 

Strupehodet vårt ligger lavt nede i halsen, og det gjør at hodet og brystkassen vår fungerer som et resonnanskammer – omtrent som en gitarkasse. 

Mennesket har skapt musikk i titusenvis av år. De eldste instrumentene som er funnet, er 40 000 år gamle beinfløyter med fingerhull og V-formet munnstykke. Fløytene er så forseggjort at folk sikkert hadde eksperimentert med enklere instrumenter før de ble laget. Dessverre er det lite sannsynlig at vi vil finne disse enklere instrumentene, for de ble antagelig laget av nedbrytbare materialer som hud, siv, tre eller gresskar. Selv om vi ikke vet akkurat når den første musikken ble komponert, er det ingen tvil om at den har påvirket kulturen vår. Musikk fører mennesker sammen og inspirerer dem til å dele historier, følelser og tanker. 

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Tenåringsjente med øretelefoner
Tenåringsjente med øretelefoner

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!