Lussekatter i en kurv på et bord.
En svart katt ligger på en grå sofaen og ser inn i kamera.
Ingredienser:
• 200 g smør
• 5 dl melk
• 50 g gjær
• 1⁄4 g safran
• ca. 1 ts salt
• 2 dl sukker
• 2 egg
• 18–20 dl hvetemel
• 1 egg til pensling
• 2 ss rosiner til pynt
Mel på en mørk benkeplate.
Slik gjør du:
-
- Smelt smør og tilsett melk. Varm melkeblandingen til den er cirka 37 °C. Rør ut gjær i den lunkne blandingen.
- Ha i safran og rør godt.
- Tilsett salt, sukker og egg.
- Ha i litt og litt mel av gangen, bland til en smidig deig.
- Dekk bakebollen med plast og la deigen heve til dobbel størrelse (cirka 1 time) på et lunt sted. Forvarm stekeovn til 225 °C.
- Ha deigen på melet bakebord. Trill 16 tynne pølser og form dem til lussekatter.
- Pynt med rosiner.
- Legg baksten på et bakepapirkledd stekebrett. Etterhev under et klede i 15–20 minutter.
- Pensle med egg.
- Stek lussekatter midt i ovn i 8–10 minutter, til de er lyst gylne. Avkjøl på rist.
Pensle lussekatter med egg
Kilder:
- Magisk jul – Tradisjon og overtro (2018)
Orage Forlag AS
- Luciadagen i Store norske leksikon på snl.no.
Hentet 20. november 2021 fra https://snl.no/luciadagen
Bilde- og videorettigheter:
-
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-