Husker du den første
is
en du spiste? 

Husker du den første isen du spiste? Du ble sannsynligvis hekta på is for resten av livet. Iskrem er smaken av 17. mai og sommerferie!

Men for at du skal kunne spise is, må noen produsere den først. Det gjøres en iskremfabrikk i enten Oslo, Stavanger eller Kristiansand.

Gutt spiser is

Hvorfor må vi jobbe? 

Noen må jobbe for at vi andre skal kunne ha biler, datamaskiner, klær, hus eller is. Derfor er det viktig at vi har alle typer jobber. Vi trenger lærere, rørleggere, søppeltømmere og  butikkansatte.

Bilfabrikk

Jobber som ikke finnes lenger 

Vi og samfunnet utvikler oss hele tiden. Her er noen yrker som har forsvunnet. De har blitt erstattet av mer moderne løsninger.

 • Kjeglesetter på bowlingbaner
 • Isskjærer – for å holde maten kald før vi fikk kjøleskap
 • Gatelystenner
Gatelystenner

Hvorfor må vi bli noe? 

En jobb gir deg lønn. Med disse pengene kan du kjøpe hus, klær og mat. Du kan drive med idrett eller dra på ferie. 

Gjennom jobben din kan du:

 • lære nye ting
 • bli bedre kjent med deg selv
 • føle deg nyttig
 • få bedre selvtillit
 • fylle tiden med noe meningsfylt

De du jobber med, kan også bli noen av dine beste venner.

Når du jobber, betaler du skatt. Disse pengene går til en felles pengekasse som er nyttig for samfunnet. Skattepengene gjør at vi har sykehus, veier, skoler og sykehjem.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Kollegar

Jobb og selvfølelse

Det er viktig at vi har det bra på jobben. Hvis du ikke trives, kan det bli vanskelig å jobbe. Da kan det være lett å møte «veggen» og ikke orke mer. 

Det er viktig at jobben motiverer deg. Jobben bør gi deg muligheter til å utvikle deg og lære nye ting.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Gøy på jobb 

Jobben er noe du skal glede deg til. Det skal være gøy å jobbe, selv om det også kan være slitsomt. Du skal også kjenne glede ved å komme hjem for å slappe av.

Er jobben statisk? 

Noen yrker er statiske. Det betyr at man gjør de samme tingene nesten hele tiden. Det kan være en fabrikkarbeider eller en som sitter i kassa i butikken. Likevel er disse jobbene viktige for samfunnet.

Er kreative jobber de beste? 

Det er lett å tenke at kreative jobber er de beste. Der gjør du ulike ting hele tiden. Slik er for eksempel læreryrket. Ingen dag er lik!

Det er mange som trives med å ha det slik. Mange lærere gleder seg til å gå på jobb, nettopp på grunn av varierte arbeidsoppgaver. 

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Samfunnskritiske jobber 

Noen yrker er spesielt viktige når vi opplever en krise. For eksempel en pandemi. Regjeringen har laget en liste over de mest nødvendige yrkene vi må ha under en pandemi eller i krig.

Dette kan være politikere, politi, sykepleiere, leger, grensevakter, brannvesen eller butikkansatte. Vi trenger også lærere, prester, renholdere og de som jobber i begravelsesbyråer.

Kvinner i arbeid

Kvinner i fattige land får ofte ikke lov til å jobbe. De må være hjemme for å passe hus og barn. Derfor får de nesten ingen penger.

De som jobber deltid, tjener mindre penger enn de som jobber fulltid. Ofte er det kvinner som jobber deltid. De må ha en jobb som ikke tar altfor mye tid. Mannen forventer ofte at kvinnen tar seg av huset og barna.

Kvinner som jobber deltid, får mindre lønn. De får derfor ikke spart like mye til pensjon. Hvis de skiller seg, vil kvinnen få mindre å leve for når hun blir pensjonist.

Både kvinner og menn bør ha lik rett til å jobbe. Økonomien i samfunnet blir bedre hvis flere har jobb. Flere betaler skatt, og de som driver butikk, får solgt flere av varene sine.

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt

Arbeid trygger velferden

Kilder:

Bilde- og videorettigheter:

  1. Getty Images
  2. Getty Images
  3. Getty Images
  4. Getty Images
  5. Getty Images
  6. Getty Images
  7. Getty Images
  8. Getty Images
  9. Getty Images
  10. Getty Images
  11. Regjeringen – YouTube