Jorda kretser rundt sola i et flatt plan, som kalles ekliptikken. Samtidig roterer den rundt sin egen akse, som står skrått på dette planet. Jorda roterer rundt en akse som heller omtrent 23,5˚ i forhold til en vinkelrett linje gjennom ekliptikken.
Illustrasjon av jordkloden.
Treghetsloven sier at et legeme i bevegelse vil fortsette i den samme bevegelsen dersom den ikke påvirkes av en ytre kraft. Derfor har ikke jorda sluttet å snurre rundt. Siden jorda roterer i det «tomme» verdensrommet, er det ingen ytre kraft som endrer bevegelsen. Dermed fortsetter den å snurre rundt. Men da jorda var ny roterte den opptil fem ganger fortere enn nå, så den har bremset litt opp. Hva er det så som har påvirket jorda?
Månen og tidevann
Da månen i sin tid kom inn i bane rundt jorda, snurret den rundt sin egen akse. Men de to klodene påvirket hverandre med tyngdekreftene. På jorda viser tidevannet hvordan månens tyngdekraft drar havvannet mot månen.
Tidevannet brer seg som en bølge på den siden av jorda som vender mot månen. På månen skjer det samme med steinmassene og dette har fått månen til å bule litt ut mot jorda.
Årstider
Hvordan jordas akse heller i forhold til sola avgjør hvilken årstid hver halvkule har. Halvkula som heller mot sola har sommer, mens den som heller vekk fra sola har vinter.
Jordas gang rundt Sola og hvordan det utgjør årstidene
Polområdene
Når jorda roterer, ligger polområdene nesten stille. Om vinteren er det natt døgnet rundt, og om sommeren er det alltid dag.
Kilder:
- Universet junior (2019)
Orage Forlag AS
Bilde- og videorettigheter:
-
-
Getty Images
-
NASA
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-