Jeg tror ikke mine egne øyne!

Hjernen oppfatter verden rundt oss gjennom mange sanser. Vi ser, hører, føler, smaker, lukter - men kan vi stole på sansene? Kan vi tro på alt vi ser, eller lar vi oss lure?

Accessibility icon Jeg tror ikke mine egne øyne!

Jeg tror ikke mine egne øyne!

Hjernen oppfatter verden rundt oss gjennom sansene, men kan vi alltid stole på dem?

Hjernen mottar store mengder informasjon. Derfor tar den noen snarveier iblant. Den velger ofte det som er mest sannsynlig. Derfor lar hjernen seg lure til tider. Vi lar oss lure av optiske illusjoner. Vi blir også lurt av manipulerte bilder.

Mann sitter på huk foran i bildet. Kvinne står langt unna. Det ser ut som hun er mye mindre enn mannen.
Mann sitter på huk foran i bildet. Kvinne står langt unna. Det ser ut som hun er mye mindre enn mannen.

Synet

Vi bruker øynene for å se verden slik den er her og nå. Øyet er som et kamera som slipper inn lys gjennom en linse. Det rare er at bildet vi mottar på netthinnen er opp ned. Hjernen snur bildet slik at vi oppfatter det riktig vei.

Hvorfor har vi hvitt rundt iris?

Regnbuehinna (iris) er den fargede delen av øyet. I midten av iris finnes den sorte pupillen. Det er der lyset slippes inn.

Men hvorfor har vi så mye hvitt rundt irisen? Det blir lettere for andre å se hvor du retter blikket. Mennesker er sosiale og vil skape kontakt. Derfor ønsker vi ofte å oppnå øyekontakt.

Tapper og staver

På netthinna er det lysfølsomme celler som kalles tapper og staver. Når lyset treffer cellene, sendes elektriske signaler til hjernen.

Stavene lar oss se selv når det er dårlig lys. Du har sikkert merket at det er mulig å se uansett hvor mørkt det er ute. Stavene er også laget for å oppfatte bevegelse.

Tappene lar oss se farger og detaljer når det er lyst.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Et kvinnelig øye med grønn farge sett fra siden.
Et kvinnelig øye med grønn farge sett fra siden.

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!