Jeg tror ikke mine egne øyne!

Hjernen oppfatter verden rundt oss gjennom mange sanser. Vi ser, hører, føler, smaker, lukter - men kan vi stole på sansene? Kan vi tro på alt vi ser, eller lar vi oss lure?

Accessibility icon Jeg tror ikke mine egne øyne!

Jeg tror ikke mine egne øyne!

Hjernen oppfatter verden rundt oss gjennom sansene, men kan vi alltid stole på dem?

Hjernen mottar store mengder informasjon. Derfor tar den noen snarveier iblant, og den velger ofte det som er mest sannsynlig. Derfor lar hjernen seg lure til tider. Ikke bare lar vi oss lure av optiske illusjoner, men også av manipulerte bilder.

Mann sitter på huk foran i bildet. Kvinne står langt unna. Det ser ut som hun er mye mindre enn mannen.
Mann sitter på huk foran i bildet. Kvinne står langt unna. Det ser ut som hun er mye mindre enn mannen.

Synet

Menneskets øyne lar oss se verden i tilnærmet sanntid. Øyet virker omtrent som et kamera som slipper inn lys gjennom en linse. Det pussige er at bildet vi mottar på netthinnen, som ligger bakerst i øyeeplet, er opp ned. Hjernen snur bildet igjen slik at vi oppfatter det riktig vei.

Siden vi har to øyne, er det egentlig to bilder som blir sendt til hjernen. Der blir de to bildene, som er litt forskjellige, satt sammen til ett bilde. Dette er det som gir oss dybdesyn.

Hvorfor har vi hvitt rundt iris?

Regnbuehinna (iris) er det vi ser som ofte er brunt eller blått fremme på øyet. I midten av iris finnes pupillen. Det er der lyset slippes inn.

Men hvorfor har vi så mye hvitt rundt irisen? Det kommer av at det da blir lettere for andre mennesker å se hvor du retter blikket. Siden mennesker er sosiale og vil skape kontakt, trenger vi å se akkurat hvor den andre ser, slik at vi kan ha øyekontakt.

Tapper og staver

På netthinna er det lysfølsomme celler som kalles tapper og staver. Når lyset treffer cellene, endrer kjemikaliene seg og sender elektriske signaler til hjernen.

Stavene lar oss se selv når det er dårlig lys. Da ser vi ensfarget. Du har sikkert merket selv at det ikke er lett å se farger når det er mørkt ute. Stavene er også laget for å oppfatte bevegelse.

Tappene lar oss se farger og detaljer når det er lyst.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Et kvinnelig øye med grønn farge sett fra siden.
Et kvinnelig øye med grønn farge sett fra siden.

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!