Kan du gjette hva lottotallene blir?

Du har sikkert hørt om noen som har vunnet store pengesummer i Lotto. Handler det om tilfeldigheter eller sannsynlighet? De fleste er nok enige om at dette handler om flaks og uflaks.

Når det gjelder Lotto kan vi ikke tenke oss frem til hva som gir oss bedre sjanse til å vinne, selv om noen tror at man kan det.

Det er like sannsynlig å få alle kombinasjoner av lottokulene. Og jo flere tall vi må ha riktige, jo vanskeligere er det å vinne.

Noen tror at tall som ofte har blitt trukket ut er lure å velge. Andre tenker at det er lurt å velge tall som det er lenge siden ble trukket ut.

Man kan gjerne ha dette som en plan, men det gir nok ikke mer hell, siden alle kombinasjoner er like sannsynlige å få!

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Fargerike baller med sorte tall.
Fargerike baller med sorte tall.

Terningkast

Det er ikke mulig å trene på hvordan man skal kaste en terning for å få ener eller sekser.

Utfallet, altså hva slags verdi vi får på terningen, er derfor like sannsynlig for alle verdiene på en terning. Vi kan si at sannsynligheten for å få en bestemt verdi er en av seks. Alle utfall er like sannsynlige å få.

Dette kalles for uniform sannsynlighet.

Kaste med flere terninger

Hvis vi kaster med flere terninger, er det like tilfeldig hvilken verdi hver enkelt terning får. Men legger vi sammen verdiene av to terninger, ser vi noe som kanskje virker litt rart med en gang.

Selv om det er tilfeldig hva slags verdi hver enkelt terning viser, så vil summen av to terninger vise at noen summer er mer sannsynlige å få enn andre.

Hvis du skriver opp alle summer du får ved å kaste med to terninger, vil du se at summen sju opptrer mye oftere enn for eksempel to eller tolv.

Det er fordi det er mange flere kombinasjoner av verdier som gir summen sju.

Dette kalles ikke-uniform sannsynlighet.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
To hvite terninger
To hvite terninger

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!