Kan du gjette hva lottotallene blir?

Du har sikkert hørt om noen som har vunnet store pengesummer i Lotto.  De fleste er nok enige om at dette handler om flaks og uflaks.

Når det gjelder Lotto, kan vi ikke tenke oss frem til hva som gir oss bedre sjanse til å vinne, selv om noen tror at man kan det.

Og jo flere tall vi må ha riktige, jo vanskeligere er det å vinne.

Noen tror at tall som ofte har blitt trukket ut, er lure å velge. Andre tenker at det er lurt å velge tall som det er lenge siden ble trukket ut.

Men ingen av disse ideene er riktige. Ingen vet hvilke tall som kommer – så alt er mulig!

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Fargerike baller med sorte tall.
Fargerike baller med sorte tall.

Terningkast

Det er ikke mulig å trene på hvordan man skal kaste en terning for å få ener eller sekser.

Utfallet, altså hva slags tall vi får på terningen, er lik for alle tallene fra 1 til 6 på en terning. Vi kan si at sannsynligheten for å få et bestemt tall er en av seks.

Dette kalles for uniform sannsynlighet.

Kaste med flere terninger

Men hvis vi kaster med flere terninger og legger sammen tallene vi får, så vil du se at summene vi får ikke er like tilfeldig. Det kan virke litt rart, men det er noen summer som dukker opp oftere enn andre.

Du vil se at du oftere får summen 7 enn summen 2. Det er fordi at 7 kan lages på mange måter med to terninger; 3 + 4, 5 + 2 og 6 +1. Summen 2 kan du bare lage med 1+1.  Det er derfor mer sannsynlig å få summen 7 enn summen 2.

Dette kalles ikke-uniform sannsynlighet.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
To hvite terninger
To hvite terninger

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!