Kappløp mot polene

To banebrytende oppdagere kjempet mot ekstreme forhold for å finne verdens ytterpunkter.

Accessibility icon Kappløp mot polene

Kappløp mot polene 

På begynnelsen av 1900-tallet var det få steder på jorda som fortsatt ikke var utforsket. Helt siden oppdagelsestiden hadde mennesket utviklet metoder for å krysse verdenshavene og utforske kontinenter, med mål om å utvikle handelsruter og utvide sine imperier. De frosne viddene ved polene representerte ekstreme utfordringer, men det lå en helt annen motivasjon bak: det uimotståelige draget mot det ukjente, og hederen og æren ved å komme dit først. 

⬅  Roald Amundsens forskningsskip Gjøa ble sittende fast i isen i Arktis i nesten to år på ekspedisjonen hans til Nordvestpassasjen i 1903–1906. 

Peary mot Cook 

Jordas geografiske nordpol ligger på en breddegrad på mer enn 90, på en tykk brem av sjøis. Det frosne havet endrer seg med årstidene, og en reise tvers gjennom Arktis er derfor ekstremt farlig. Oppdagerne står også overfor temperaturer som kan falle ned til minus 50, med en vindhastighet på inntil 90 kilometer i timen. I tillegg er det fare for å bli angrepet av isbjørn. Etter flere mislykkede ekspedisjoner på 1800-tallet ble to uavhengige ekspedisjoner til Nordpolen merkelig nok rapportert i løpet av samme uke i 1909.  

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!