Det er livsviktig å sove
Å gå uten søvn vil rett og slett gjøre deg psykotisk, og til slutt dør du. Kroppen er uten tvil avhengig av søvn for å fungere. Men akkurat hva søvn gjør som er så viktig, vet ikke forskerne helt.




Hjernen må skylles ren
Mens du sover, blir hjernen oversvømt av en væske som renser og tømmer den for avfallsstoffer. Hvis du ikke sover, vil hjernen din begynne å slite, og du får en såkalt dårlig kognitiv funksjon. Det betyr at du får vansker med å huske, lære, planlegge og løse problemer.


Kroppen trenger omstart
Kroppen kjører mange avanserte systemer, og disse er avhengige av regelmessig søvn for å fungere best mulig. Blant dem er hormonsystemet, immunsystemet og veksten din. Sagt på en annen måte, du må sove for å holde kroppen i balanse, holde sykdommer unna og utvikle deg normalt.


Hva kan drømmene bety?
Noen forskere mener at vi drømmer de intense drømmene slik at hjernen kan øve seg på situasjoner eller følelser som vi vanligvis ikke opplever i hverdagen. Som en trygg «tørrtrening», der musklene er lammet, slik at kroppen ikke kan bevege seg som i drømmen. Andre forskere tror at vi bearbeider vonde følelser i de livlige drømmene. Drømmenes betydning har sånn sett en stor plass i psykologien.


Langvarig søvnmangel er farlig
Hvis du døgner, går uten søvn i 24 timer, vil det påvirke hjernen din. Da virker den veldig dårlig. Ekstremt langvarig søvnmangel er ingen spøk. Det kan føre til at organene svikter, og dermed døden.

Du husker dårlig
Søvnmangel fører til dårligere korttidshukommelse. Det blir også vanskeligere å skille mellom hva som er viktig og uviktig av det som foregår rundt deg. Søvnmangel påvirker oppførselen din, følelsesmessige reaksjoner og hvordan du takler stress.


Vektøkning
Søvnmangel gjør at du kan gå opp i vekt. Mangel på søvn påvirker hormonene som regulerer sultfølelsen. Nivået av hormonet som holder orden på fettlagringen i kroppen, synker. Samtidig pumpes hormonet som forteller deg at du er sulten, ut i blodet når du går glipp av søvn.

For lite søvn gjør deg trist
Det er en sterk sammenheng mellom søvnmangel og flere psykiske sykdommer. For lite søvn over tid kan føre til depresjon, angstlidelser og mani.

Trøtt ungdom? Helt naturlig!
Når man er mellom 10 og 25 år, trenger man rundt ni timer søvn hver natt. Tenåringer kan også oppleve naturlige endringer i døgnrytmen. Da utsettes trøttheten med rundt to timer, og man får dermed lyst til å sove lenge om morgenen.

Kilder:
- Kropp & Helse (2020)
Orage Forlag AS
- Slik virker kroppen (2019)
Orage Forlag AS
- Boccara, Charlotte: søvn i Store medisinske leksikon på snl.no.
Hentet 10. november 2020 fra https://sml.snl.no/søvn
- Teigen, Karl Halvor; Malt, Ulrik: drøm i Store norske leksikon på snl.no.
Hentet 10. november 2020 fra https://snl.no/drøm
Bilde- og videorettigheter:
-
-
Thinkstock
-
Science Photo Library
-
Alamy
-
Shutterstock
-
Shutterstock
-
Shutterstock
-
Shutterstock
-
Thinkstock
-
Dreamstime
-
Shutterstock
-