Matens plass i religionene
Mat er viktig i alle de fem verdensreligionene. Hver av religionene har sine tradisjoner, og det følger strenge regler med om hva som er lov og ikke lov. For mange familier er det viktig å videreføre disse tradisjonene og reglene til sine barn. Maten spiller en viktig rolle både til hverdag og fest, men aller mest under høytider. Hvilke mattradisjoner har den religionen du tilhører?
Religion og mat
Hva vi spiser varierer fra land til land og fra landsdel til landsdel. De ulike religionene har også regler og tradisjoner når det gjelder mat.
Skal du lage mat til mennesker fra ulike kulturer, er det viktig å ha god kunnskap. Man bør ha respekt for folks matkultur.
Tradisjonsmat
Hinduistiske mattradisjoner
Mange hinduer er vegetarianere, men mange spiser også kjøtt. De foretrekker at dyrene slaktes raskt (jhatka), slik at de lider minst mulig.
I hinduismen er måltidene viktige for å samle familien.
Noen hinduer faster, som betyr å ikke spise mat over en lengre tid. Men alt i alt er mat viktig for de fleste hinduer.
I India er nærmere 80 prosent av befolkningen hinduer, så det indiske kjøkken er en viktig tradisjonsbærer.
Indisk måltid
Indisk hellig ku
Islamske mattradisjoner
Islam strekker seg over et enormt landområde. Det sier seg selv at ikke alle spiser det samme i disse områdene.
Likevel er det noen felles regler for matlaging. Det er forbudt å spise blod, svinekjøtt og selvdøde dyr. Forbudt mat heter Haram, mens Halal betyr tillatt mat. Dyrearter som er lov å spise er sau, okse og kylling.
Ramadan er den muslimske fastemåneden. Da lar man være å spise fra soloppgang til solnedgang. Når ramadan er over, feirer man høytiden Id al-Fitr.
Islamsk mat
Halal
Jødiske mattradisjoner
Reglene for hva jøder kan spise kommer fra Toraen – de fem Mosebøkene i Bibelen. Her skilles det mellom hva som er passende å spise – kosher, og hva som ikke er lov å spise – treif.
Ifølge første Mosebok sa Gud at mennesker skulle være vegetarianere. Men i tredje Mosebok sier Gud at jødene kan spise dyr, men ikke alle.
Jødene slakter dyr så skånsomt som mulig. Hvem som helst kan ikke slakte dyr. Det må være en kvalifisert schæchter.
Jødisk mat
Purim
Buddhistiske mattradisjoner
Buddhister prøver å gjøre minst mulig skade på mennesker og natur. Mange lever som vegetarianere, men det er ikke et krav.
For å leve er vi nødt til å spise mat, og da kreves det at noen må ta liv av dyr og planter. Et viktig prinsipp er at vi gjør det for å livnære oss, og ikke av andre egoistiske årsaker.
Vi skal ikke sette større fotavtrykk etter oss i naturen enn nødvendig.
I buddhismen er det mange som lever som munker. Disse munkene har egne leveregler, og kan for eksempel ikke spise etter kl. 12.
Buddhistisk munk
Barn spiser kalkun
Nattverd
Bilde- og videorettigheter:
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images