Hjernen reagerer 

Hva skjer i hodet ditt når du hører på fin musikk? Hjernen reagerer på rare måter når du hører musikk. Forskere jobber med å finne ut hvordan musikk kan få hjernen til å reagere som den gjør. 

Hvordan hjernen vår forstår lyd 

Når du hører musikk, prøver hjernen først å skjønne hva den hører. Den finner ut om toner er høye eller lave, hvor lenge de varer, og hvor sterke de er. Så får den med seg melodien. Da sjekker den om du har hørt sangen før, for eksempel. Kanskje husker du at du følte noe sist du hørte sangen. Hvis du ikke liker sangen, skrur du den kanskje av. Hvis du liker den, kan det hende du får lyst til å danse. 

Det er nyttig å undersøke hjernen 

Hvis hjernen er skadet, er det noen deler av den som ikke virker som de skal. Det kan hjelpe oss å lære mer om hjernen. Hvis man spiller musikk for noen som har fått skade på hjernen, så reagerer de kanskje annerledes. Vi kan ta spesielle bilder av hjernen. Der kan vi se hvilke deler som jobber hardt. Sånn kan vi lære hvilke deler av hjernen som gjør hva. 

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

En spesiell del av hjernen 

Vi har funnet ut at snakking og musikk skjer på forskjellig sted i hjernen. En skade på hjernen kan gjøre det vanskelig å snakke, selv om man greier å synge helt fint. Det virker litt rart, men det er sånn hjernen virker. 

Å være tonedøv 

Mange folk har problemer med å høre om musikk låter falskt. Da sier vi at de er tonedøve. Hvis vi tar bilder av hjernen deres, ser vi at den biten som forstår musikk er mindre. De kan fortsatt elske musikk, og elske å danse. Men de har vanskelig for å lage melodier. De har lett for å blande tonene. Denne biten av hjernen utvikler seg når man vokser. Man kan ikke vite om noen er tonedøve før de har blitt voksne. 

Hvorfor får du frysninger av musikk? 

En skikkelig bra sang kan få hårene til å reise seg på armene dine. Det er ofte deilig, men også litt rart. Det har med hvordan hjernen er bygget opp. Den delen som oppfatter musikk, er tett koplet sammen med delen som gir deg følelser. Derfor kan musikk gi deg følelser. 

Overraskelse 

Vi får gåsehud når vi kjenner en kald vind i nakken. Vi får også gåsehud når det skjer noe spennende. Forskere er ikke helt sikre på hvorfor. De mener det skjer når vi blir overrasket. Når musikk plutselig tar en helt ny vending og overrasker deg, får du kanskje gåsehud. 

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Hvorfor tramper vi takten til musikk?   

Har du noen gang følt at du bare må klappe takten til en sang? Det skjer noen ganger når man hører en kraftig rytme. Før så trodde man at det var mest for gøy. Nå vet vi at det hjelper hjernen med å forstå musikken bedre. 

Hva gjør en sang fengende?  

Iblant kan en sang feste seg på hjernen. Da klarer man ikke slutte å synge eller tenke på den. Forskere synes dette er veldig interessant. Noen sanger har lettere for å feste seg enn andre. Det er ofte sanger hvor det samme går igjen og igjen. Det hjelper også hvis du liker sangen godt, eller hvis du har hørt noe som likner. En sang som er fengende for deg, er kanskje ikke så fengende for andre. 

Klang 

Hvis du synger i et stort rom, blir lyden annerledes. Da hører du klang etter at du er ferdig. I et veldig lite rom kommer klangen samtidig som du synger. Dette er fordi lyden spretter når den treffer veggen. Hvis veggene er av tre, lager de mindre klang. Da hører du bare stemmen din akkurat slik du sang. 

Å synge i dusjen 

Har du prøvd å synge i dusjen? Det høres ofte ekstra bra ut. Det er fordi badet er et lite rom. Det er også harde vegger, som fliser og glass. Da spretter lyden mye, og lager mye klang. Klangen gjør det vanskelig å høre om du sang feil et sted. Da føles det som om du er flinkere til å synge! 

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Når begynte vi å spille musikk?  

Mennesker har laget musikk i lang tid. Vi har funnet fløyter som er 42 000 år gamle. De var laget av bein, og ble funnet i en hule i Tyskland. Musikk fantes nok lenge før dette også. Man kan jo lage melodier med stemmen! Vi tror at det var viktig for de første menneskene å lage musikk sammen. Da ble man bedre venner, og ble flinkere til å hjelpe hverandre. 

Hjernen påvirkes av musikk 

Kilder:

  • Ny vitenskap 04 (2017)
    Orage Forlag AS

Bilder- og videorettigheter:

    1. Getty Images
    2. Thinkstock Photos
    3. Getty Images
    4. Getty Images
    5. Thinkstock Photos
    6. Getty Images
    7. Thinkstock Photos
    8. Thinkstock Photos
    9. Getty Images
    10. NRK