Norskens historie – fra runer til emojier

Hvordan ble norsk norsk? Og hva er greia med skriveregler egentlig?

Accessibility icon Norskens historie – fra runer til emojier

Hipp og kul norsk

Når vi snakker, vil vi at noen lytter – og skjønner hva vi sier. Det er hele poenget med språket. Sånn har det alltid vært. For å få til det må vi bli enige om noen felles regler, akkurat som på fotballbanen og i trafikken. Så da avtalte vi en gang i tiden et felles system der vi lagde lyder som fikk en bestemt betydning. Og vips, så hadde vi et kodesystem kalt talespråk. Men språket må utvikle seg hele tiden. Noen ord forsvinner, andre kommer til. Språk må være edgy – eller, OK – nyskapende.

Bilde av et gammelt manuskript
Bilde av et gammelt manuskript
Runepinner

Vikingenes språk

Norsk har gått gjennom fire ulike tidsperioder. Det første er urnordisk. De tidligste funnene av et felles språksystem i Norge er cirka 1500 år gamle. Det var i vikingtiden. Da finner vi de første skriftlige kildene.

Folk snakket helt sikkert sammen før det, men muntlig språk er vanskelig å dokumentere. Alfabetet besto av runer som ble risset inn i blant annet sverd og trepinner. Det har blitt funnet alt fra storslåtte sagaer til mer hverdagslig griseprat og sjekkelinjer.  

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Papirbakgrunn 8
Papirbakgrunn 8

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!