Ord og bilder
som våpen

Under 1. verdenskrig (1914–1918) forstod militære ledere at propaganda betydde vel så mye som soldatenes innsats på slagmarken. De forsto at bevisst påvirkning med ord og bilder formet bestemte holdninger og oppfatninger av fienden. Det var viktig for rekrutteringen av soldater.

📷  Plakat fra 1917 som skulle rekruttere amerikanske soldater til 1. verdenskrig. Kunstner: James Montgomery Flagg (1877–1960).
Plakat med teksten "I want you for U.S.A. Army" og bilde av Uncel Sam som peker mot deg, som ble brukt for å rekruttere amerikanske soldater under 1. verdenskrig.
Mørk murvegg
Mørk murvegg

«Stans tyskerne!»

England pøste ut propaganda til de landene som ikke deltok i 1. verdenskrig. Disse landene fikk skrekkhistorier om den tyske krigføringen. England og deres allierte kjempet en krig for å «gjøre slutt på alle kriger». Derfor var det viktig å få støtte fra flest mulig for å bekjempe tyskernes ønske om gjøre Europa til en militærstat. Mot slutten av krigen ble USA også redd for at Tyskland skulle okkupere dem.  

📷  Amerikansk propagandaplakat fra 1917 som viser Tyskland som en gal gorilla som tramper inn i USA.
Kunstner: Harry Ryle Hopps (1869–1937).
Plakat fra 1917 der Tyskland fremstilles som en gal gorilla med en halvnaken kvinne i den ene armen, og en bloddryppende klubbe i den andre.
Mørk murvegg
Mørk murvegg

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!