Ord og bilder
som våpen

Under 1. verdenskrig (1914–1918) var det viktig å vise egne soldater at fienden var et dårlig menneske. Da kunne det være lettere å drepe en fiende. Vi kaller dette propaganda. Ved hjelp av plakater ble det lettere å rekruttere soldater. Landet trengte soldater for å kjempe mot en «ond» fiende.

📷  Plakat fra 1917 som skulle rekruttere amerikanske soldater til 1. verdenskrig. Kunstner: James Montgomery Flagg (1877–1960).
Plakat med teksten "I want you for U.S.A. Army" og bilde av Uncel Sam som peker mot deg, som ble brukt for å rekruttere amerikanske soldater under 1. verdenskrig.
Mørk murvegg
Mørk murvegg

«Stans tyskerne!»

Tyskland kjempet for å gjøre Europa til en militærstat. Der skulle militæret være de øverste lederne. England og andre land ønsket ikke dette, og kjempet imot. Mot slutten av krigen ble USA også redd for tyskerne.

📷  Amerikansk propagandaplakat fra 1917 som viser Tyskland som en gal gorilla som tramper inn i USA.
Kunstner: Harry Ryle Hopps (1869–1937).
Plakat fra 1917 der Tyskland fremstilles som en gal gorilla med en halvnaken kvinne i den ene armen, og en bloddryppende klubbe i den andre.
Mørk murvegg
Mørk murvegg

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!