Ord og bilder
som våpen
Under 1. verdenskrig (1914–1918) var det viktig å vise egne soldater at fienden var et dårlig menneske. Da kunne det være lettere å drepe en fiende. Vi kaller dette propaganda. Ved hjelp av plakater ble det lettere å rekruttere soldater. Landet trengte soldater for å kjempe mot en «ond» fiende.
📷 Plakat fra 1917 som skulle rekruttere amerikanske soldater til 1. verdenskrig. Kunstner: James Montgomery Flagg (1877–1960).


«Stans tyskerne!»
Tyskland kjempet for å gjøre Europa til en militærstat. Der skulle militæret være de øverste lederne. England og andre land ønsket ikke dette, og kjempet imot. Mot slutten av krigen ble USA også redd for tyskerne.
📷 Amerikansk propagandaplakat fra 1917 som viser Tyskland som en gal gorilla som tramper inn i USA.
Kunstner: Harry Ryle Hopps (1869–1937).


Dolkestøtlegenden
Da Tyskland tapte 1. verdenskrig, trengte de noen å skylde på. Soldatene måtte ha blitt drept av forrædere. Tyske jøder fikk mye av skylda. Mange av dem hadde ikke deltatt i krigen, og hadde i stedet dolket de tyske soldatene i ryggen. Dette var ikke sant, men mange trodde på denne fortellingen.
📷 Postkort fra 1919 som viser en karikert jøde som dolker en tysk soldat i ryggen med kniv.


Propaganda rettet mot barn
Adolf Hitler og nazistene hatet jødene. De ønsket å påvirke alle tyskere til det samme. Til og med barna ble lært opp til å hate jødene. Tegningen er fra bildeboka «Stol aldri på rever og jøder». Den viser tyske barn som leser Der Stürmer. Det var en avis som påvirket leserne til å hate jødene.


Adolf Hitler dyrket som en gud
I Tyskland før og under 2. verdenskrig ble Adolf Hitler sett opp til som en gud. Hans ord var lov. Ifølge nazistene hadde det tyske folk alt å takke Hitler for.
📷 Tysk postkort fra 1938. Sammen med frimerker var slike postkort med på å påvirke det tyske folk til å støtte nazismen og Adolf Hitler.


Kjemp for Norge!
Under 2. verdenskrig angrep Tyskland Norge, og styrte landet i 5 år. Mange nordmenn støttet tyskerne. De mente at norske og tyske soldater måtte kjempe sammen i krigen mot russerne. For å rekruttere soldater ble det brukt tegninger av vikinger. Det skulle vise at nordmenn var modige og sterke krigere.
📷 Her ser du forsiden på et propagandahefte fra 1942.


Tyske frimerker
Tyske frimerker under 2. verdenskrig viste ofte motiver av Hitler, og hvordan tyske soldater vant over fienden. Dette skulle vise at Tyskland var sterke og at Hitler var den største lederen.


Den kalde krigen
Etter 2. verdenskrig ble USA og Sovjetunionen fiender. De var uenige om politikk og hvem som hadde størst makt i verden. USA og Sovjetunionen kom aldri i direkte krig med hverandre. De sendte hverandre trusler om bruk av våpen. Sovjetunionen var det som i dag heter Russland.
Hollywood laget mange filmer der skurkene som regel var fra Sovjetunionen. Sovjetunionen arrangerte store militærparader for å vise sin styrke til verden.
📷 Plakat fra 1963 for James Bond-filmen «From Russia with Love».


Militærparade fra Sovjetunionen
Dette var propaganda for å vise USA og resten av verden at Sovjet hadde store militære ressurser.

Koreakrigen
Koreakrigen var en krig mellom Nord-Korea og Sør-Korea. Nord-Korea fikk hjelp fra Sovjetunionen og Kina. Sør-Korea fikk hjelp fra USA. USA gjorde alt de kunne for å hindre sovjetisk politikk i andre land. De mente at dette var ondskap satt i system.
📷 Forside på en amerikansk tegneserie som viser frykten for kommunismen.


Nordkoreansk heltemot
Propagandafilm fra Nord-Korea som viser at soldatene gjorde en heltemodig innsats mot USA.

Vietnamkrigen
Dette var en krig mellom Sør-Vietnam og Nord-Vietnam. USA støttet Sør-Korea. Sovjetunionen og Kina støttet Nord-Korea. Propaganda ble brukt for å stanse krigen. Det ble også brukt for å vise at soldatene på begge sider av krigen var sterke og modige.
📷 Frimerke fra Nord-Vietnam som viser at soldatene hadde gode våpen til å stå imot amerikanske flyangrep.

Nixon-propaganda
Mens Vietnamkrigen herjer i 1968, brukes denne propagandafilmen til støtte for presidentkandidat Richard Nixon.

Irak-krigen
USA mente at Irak prøvde å lage atomvåpen. Derfor tok de bilder som bevis. Bildene ble brukt for å forsvare USAs og Storbritannias angrep på Irak. Etter hvert ble «bevisene» avslørt som juks. Flere land ble sterkt kritisert for å delta i krigen.
📷 Britiske aviser var ikke nådige mot statsminister Tony Blair da løgnene ble avslørt.


Krigen i Afghanistan
Terroristgruppa al-Qaida angrep USA 11. september 2001. De styrtet to passasjerfly inn i The World Trade Center. USA ville hevne seg, men al-Qaida gjemte seg i Afghanistan. Dermed ble landet angrepet for å støtte terrorister. USA drev propaganda for å forsvare sitt angrep på Afghanistan.
📷 Amerikanske soldater slipper flyveblader over Afghanistan for å få folket over på sin side av konflikten.

Krigen i Ukraina
Etter at Russland angrep Ukraina, har Putin ofte blitt fremstilt som Hitler. Kunstneren Patrick Mulder gikk så langt at han jukset med en forside fra verdens mest leste magasin, Time Magazine. Forsiden ble publisert på sosiale medier, men var bare juks.

Kilder:
Bilde- og videorettigheter:
-
-
James Montgomery Flagg (1917)
-
Getty Images
-
Ukjent kunstner
-
Elvira Bauer (1936)
-
Ukjent kunstner
-
Justismuseet – Det nasjonale museet for politi, rettsvesen og kriminalomsorg / Harald Damsleth (1942)
-
Getty Images / G. Klein (1944)
-
United artist / NTB
-
PASHAvonWIEN – YouTube
-
Ukjent kunstner
-
The Telegraph – YouTube
-
Getty Images
-
Battlefield Sources – YouTube
-
Martin Cleaver / NTB (CC BY-NC 4.0)
-
U.S. Army
-
ABC 10 News – YouTube
-