Pluto – en dvergplanet

Pluto ble regnet som vår niende planet i solsystemet i mange år, men i 2006 ble det bestemt at Pluto skulle kalles en dvergplanet. Da hadde astronomene funnet mange andre legemer i solsystemet som er like store, og vi kunne ikke kalle alle dem for planeter også. Runde dvergplaneter som går i bane rundt sola utenfor Neptun, kalles nå for plutoider.

Fakta om Pluto

  • Pluto har god tid. Den bruker 248 år på en runde rundt sola. Banen er veldig avlang, og to ganger i løpet av denne runden er Pluto faktisk nærmere sola enn Neptun.
  • Pluto har fem måner. Charon er størst, og de mindre månene heter Nix, Hydra, Styx og Kerberos.
  • Døgnet på Pluto varer i over 153 timer. Pluto er uvanlig fordi den roterer rundt seg selv i samme retning som klokka, mens den beveger seg mot klokka i banen rundt sola.
  • Pluto er en ny type planet. Den består ikke først og fremst av stein, metall eller gass. I stedet er den en isdverg, og slike er det mange av ytterst i solsystemet.
  • Plutos avlange bane gir store forandringer mellom årstidene på dvergplaneten, og dette forandrer også overflaten. Pluto er rødaktig, men ikke så rød som Mars. Pluto ble rødere fra 2000 til 2002, og andre nyanser av oransje, svart og hvitt har vært sett.
  • Plutos overflate har større forskjeller enn noen av planetene i det ytre solsystemet. Overflaten har store isfjell, og det kan være et hav under isen.
Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
3D illustrasjon av Pluto
3D illustrasjon av Pluto

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!