Pluto – en dvergplanet

Pluto ble regnet som vår niende planet i solsystemet i mange år, men i 2006 ble det fastslått at Pluto skulle kalles en dvergplanet. Da hadde astronomene funnet mange andre like store legemer i solsystemet, og vi kunne ikke kalle alle for planeter. Runde dvergplaneter som går i bane rundt sola, utenfor Neptun, kalles nå for plutoider.

Fakta om Pluto

  • Pluto har god tid. Den bruker 248 år på ett omløp rundt sola. Banen er veldig avlang, og to ganger i løpet av dette omløpet er Pluto faktisk nærmere sola enn Neptun.
  • Pluto har fem måner. Charon er størst, og de mindre månene heter Nix, Hydra, Styx og Kerberos.
  • Døgnet på Pluto varer i over 153 timer. Pluto er uvanlig fordi den roterer rundt seg selv med klokka, mens den beveger seg mot klokka i banen rundt sola.
  • Pluto er en ny type planet. Det er verken en stein- og metallplanet eller en gassplanet, men en isdverg. Slike er det mange av ytterst i solsystemet.
  • Plutos svært avlange bane gir store variasjoner mellom årstidene på Pluto, og dette forandrer også overflaten. Pluto er rødaktig – ikke så rød som Mars. Pluto ble rødere fra 2000 til 2002, og andre nyanser av oransje, svart og hvitt har vært sett.
  • Plutos overflate har større kontraster enn noen av planetene i det ytre solsystemet. Overflaten har store isfjell, og det kan være et hav under isen.
Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
3D illustrasjon av Pluto
3D illustrasjon av Pluto

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!