Skape orden av kaos

Hvorfor er dag og natt delt i 12 timer, og hver time i 60 minutter? Hvem har egentlig bestemt hvor lang en meter er? Hvorfor er det så viktig å kunne veie ting nøyaktig? Hvorfor er tid penger?

Måling er et menneskelig behov. Vi måler verden for å skape orden av kaos. Ikke minst når det gjelder handel og økonomi.

Til sammen bruker vi syv enheter: masse/vekt, avstand/lengde, tid, temperatur, lysstyrke, elektrisk strøm og stoffmengde (mengden av et kjemisk stoff).

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Nærbilde av en snekker som bruker målebånd og blyant for å måle en planke.
Nærbilde av en snekker som bruker målebånd og blyant for å måle en planke.

Å veie ting nøyaktig er ofte helt avgjørende

De første menneskene skaffet seg det de trengte selv. De jaktet, fisket og sanket bær. For å finne mat måtte de flytte rundt. Etter hvert begynte de med jordbruk og bosatte seg på ett sted. Mange dyrket mer enn de selv trengte, og kunne bytte til seg andre varer.

Da måtte man få et rettferdig system for bytting av ulike varer. Etter hvert ble det utviklet standarder for vekt. Disse standardene var basert på korn.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!