Smakfull kjemi på kjøkkenet

Når vi lager maten vår, foregår en rekke kjemiske prosesser. Hva er det som gjør at bollene hever eller at biffen blir perfekt stekt?

Accessibility icon Smakfull kjemi på kjøkkenet

Boblende bakverk

En dyktig kokk forstår de kjemiske prosessene som foregår under matlagingen. Ved å lære seg å kontrollere disse, smaker maten bedre. Den blir også mer spennende å lage.

De magiske boblene

Den mest spennende kjøkkenkjemien kan vi se når vi baker. Da bruker vi oftest disse ingrediensene – mel, fett, sukker og egg. Ved hjelp av varme forvandles disse ingrediensene til luftige kaker, seige cookies eller sprø paier. Hevemidlene danner luftbobler. Når disse luftboblene blir varmet opp, utvider gassen seg og gjør at kaker og brød hever seg.  

Brød
Brød

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!