Kvinner kan også slåss

Gjennom historien har mange kvinner stått klare med sverd eller gevær. Dessverre har kvinnenes bidrag ofte blitt glemt.

Her kan du lese om noen av de kvinnelige krigsheltene. Alle har de kjempet for sitt land, sitt hjem og seg selv. Noen navn er godt kjent, mens andre er glemt.

Disse kvinnene kommer fra alle verdenshjørner og alle samfunnslag. De har bidratt til å forme den verden vi kjenner i dag, og de har alle en historie å fortelle. Ingen av historiene er like, men de har alle en viktig fellesnevner: kampånden.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Boudicca roper til soldater

Fu Hao

Ukjent–ca. 1200 f.Kr.
Shang-dynastiet

Fu Hao var gift med kongen av Shang-dynastiet, Wu Ding. Hun levde et liv andre kvinner bare kunne drømme om.

Fiender utfordret ofte Shang-dynastietFu Hao var med å nedkjempe alle. Hun kunne selv velge hvilke soldater som skulle følge henneHver gang kom hun seirende hjem. 

Fu Hao er gravlagt som en kongelig krigerI graven fikk hun med seg over 100 våpen!

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Statue av Lady fu hao

Artemisia I av Karia

ca. år 500 f.Kr.
Det persiske riket

Da kong Lygdamis døde, arvet barnebarnet hans tronen. Gutten var så ung at moren Artemisia styrte for ham. Hun var oppkalt etter Artemis, jaktgudinnen.

Artemisia var en modig og rettferdig kvinne. Da perserne gikk til krig mot Hellas, kjempet hun sammen med soldatene sine.

Soldatene fra Hellas ville drepe henne. De lovet en belønning på 10 000 drakmer til de som klarte det. Vi vet ikke om hun ble tatt til fange eller drept. Etter at perserne gav opp krigen, forsvant hun fra alle historiske tekster.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Kampen om Salamis Italiano

Prinsesse Pingyang

ca. 600–623 e.Kr.
Tang-dynastiet, Kina

Keiser Yang var upopulær. Folk hatet ham fordi kriger og byggeprosjekter kostet millioner av menneskeliv. Sammen med datteren Pingyang, gjorde general Li Yuan opprør.

Mer enn 70 000 opprørere vant over keiser Yangs soldater. Han måtte flykte, og Li Yuan ble ny keiser. Slik oppsto Tang-dynastiet. Pingyang døde noen år senere, og fikk en militær begravelse.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Bilde av Li yuan tang

Triệu Thị Trinh

225–248 e.Kr.
Vietnam

Triêu Thi Trinh ble født i en liten vietnamesisk landsby. Hun ble tidlig foreldreløs. Da hun så hvordan kinesiske soldater behandlet innbyggerne i landsbyen, gikk hun til kamp.

Triêu samlet en hær på 1000 soldater. Før hun fylte 21 år, hadde de kjempet i mer enn 30 slag. Hun ga aldri opp, og hatet at noen ble mishandlet. Til slutt ble hun slått av kineserne.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Bilde av Lady Triệu

Boudicca

1. århundre e.Kr.
Ikenerne

Den romerske hær kom til Storbritannia for å okkupere landet. Der møtte de en sterk motstandskvinne, Boudicca.

Døtrene hennes var blitt bortført og voldtatt av de romerske soldatene. Andre familiemedlemmer var tatt som slaver. Hun hadde noe å hevne!  

Boudicca og hæren hennes herjet med romerne. De drepte sivile og brente alle bygninger de så. De ødela gravsteiner og statuer på romerske kirkegårder. Romerne samlet en hær på 10 000 menn for å stoppe pøblene.

Slaget ved Watling Street i år 61 e.Kr. ble en voldsom kamp. Boudicca kjempet sammen med døtrene sine, men hun ble ikke drept. Likevel valgte hun å ta gift istedenfor å bli tatt til fange av fienden.

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt
Boudicea taler

Khawlah bint al-Azwar

600-tallet
Rashidun-kalifatet

Under et slag i dagens Israel, kjempet en sortkledd ridder mot en romersk hær. Alle trodde at ridderen var Khalid ibn al-Walid, en sterk og modig mann.

Men det var Khawlah bint al-Azwar. En kvinne som lette etter broren sin. Hun hadde fått god våpentrening, og var en sterk soldat.

Senere ble hun tatt til fange sammen med flere andre kvinner. Fangene angrep vaktene med teltplugger og teltstenger, og drepte 30 mann. Etterpå rømte de, og bidro til at 3000 mann døde.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Khawlah bint al-Azwar

Lady Agnes Randolph, grevinne av Moray

ca. 1312–1369
Skottland

I 1338 kom engelskmennene for å invadere Dunbar Castle i Skottland. Der ventet grevinnen av Moray på dem, for å forsvare borgen.

Da engelskmennene brukte rambukk for å bryte seg inn i slottet, slapp de store steiner i hodet på dem. Soldatene truet også med å drepe broren hennes. Den trusselen ble hun ikke redd av. Da ville jo hun arve borgen. Dermed gav engelskmennene opp, og dro hjem.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Agnes Randolph, grevinne av Dunbar og mars

Jeanne d’Arc

ca. 1412–1431
Frankrike

Jeanne d’Arc er en fransk nasjonalhelt. Det ble hun under hundreårskrigen mellom England og Frankrike på 1300- og 1400-tallet.

Jeanne ble født inn i en bondefamilie. Fremtiden så ikke så lys ut. Det endret seg etter at hun fikk besøk fra Gud. Han sa til henne at hun skulle lede Frankrike til seier. Selv om hun ikke var soldat, klarte hun å beseire engelskmennene ved byen Orléans. Jeanne ville ta tilbake flere franske byer, men det ble vanskeligere enn hun trodde.

Ved byen Compiègne ble hun kastet av hesten, og tatt til fange. Fienden var redd for at hennes patriotisme skulle smitte over på de franske soldatene. Under en rettssak ble hun anklaget for å være heks. 19 år gammel ble hun brent på bålet. Vi har aldri glemt hennes heltemot og patriotisme.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Portrett av Jeanne d’Arc

Mai Bhago

1600–1700-tallet
Punjab-regionen

I 1705 kriget sikher og moguler om makten i Punjab i India. Mange av sikhene mislikte krig, og 40 av dem flyktet hjemover. Mai Bhago ventet på dem, og motiverte dem til å dra tilbake. Alle 40 menn døde, men Mai Bhago overlevde.

Mai Bhago også kjent som Mata Bhag Kaur, var en sikh-kvinne som ledet sikh-soldater mot Mughals i 1705.

Nakano Takeko

1847–1868
Aizu-regionen, Japan

Samuraikrigere var ikke alltid menn. Det var også noen kvinner. En av disse krigerne var Nakano Takeko.

Under slaget ved Aizu ledet hun en gruppe på 30 kvinner. Hun klarte å drepe fem menn, før hun selv ble drept. Da var hun bare 21 år gammel.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Statue av Nakano Takeko

Lozen

1800-tallet
Chiricahua-apachene

Lozen var aldri interessert i det typiske kvinnearbeidet i stammen. Hun ville bli kriger. Da hun fylte 20 år var hun ekspert på å stjele hester. Hun ble også en flink rytter og skytter.

Sammen med broren, Victorio, kjempet hun for å ta tilbake landet som var stjålet fra dem. Victorio var stolt av søsteren sin. Hun var hans «høyre hånd, sterk som en mann, modigere enn de fleste og et skjold for sitt folk.»

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Bilde av Lozen

Ljudmila Pavlitsjenko

1916–1974
Sovjetunionen

Ljudmila Pavlitsjenko meldte seg til den sovjetiske hæren i 1941. Hun var en alenemor fra Ukraina, og fikk tilbud om å være sykepleier. Dette fant hun seg ikke i. I stedet ble hun historiens dødeligste, kvinnelige snikskytter. Hun drepte 309 tyske soldater. 36 av dem var snikskyttere som gjemte seg i ruiner for å skyte fiender.

Hennes nye hjem ble 25. Tsjapajev rifledivisjon. Et feilgrep kunne bety døden. Tyskerne begynte å snakke til henne over høyttalere i et forsøk på å få henne over på sin side.

Pavlitsjenko var en av 2000 kvinnelige snikskyttere i Sovjetunionen under andre verdenskrig. Kun 500 overlevde. Hun har fortjent heder og ære.

Hun ble den første sovjetiske soldaten som fikk besøke Det hvite hus i USA.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Portett av Lyudmila Pavlichenko

Kilder:

 • Historie og vitenskap 2 (2020)
  Orage Forlag AS

Bilde- og videorettigheter:

  1. Ukjent
  2. Ukjent og Legends Unfolding – 傳奇時代 Youtube
  3. Ukjent
  4. Ukjent
  5. Ukjent
  6. Ukjent
  7. Ukjent
  8. Ukjent
  9. Ukjent
  10. Ukjent
  11. Ukjent
  12. Ukjent
  13. Ukjent