Verdensreligionene – islam

Islam er den yngste av verdensreligionene og den nest største. De troende kalles muslimer. De tror på Allah, som betyr 'Gud' på arabisk.

Accessibility icon Verdensreligionene – islam
Verdensreligionene:

Islam

En mann ved navn Muhammad grunnla islam. Han ble født i handelsbyen Mekka, nåværende Saudi-Arabia, rundt 570 e.Kr. Ifølge muslimer fikk Muhammad et profetkall fra Allah (Gud). Gud befalte ham å forkynne at det fantes bare én gud. Så flyttet Muhammad til Medina. Her ble islam dannet som en religion. Profeten Muhammad var flink til å tale, og han var også en stor politiker og hærfører. Da han døde, var han den overlegne herskeren over store deler av Midtøsten.  

Verdt å vite om islam:

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Stor moske i solnedgang
Stor moske i solnedgang

Utbrededelse 

Islam er verdens nest største religion etter kristendommen. Islam har rundt 1,7 milliarder tilhengere i verden. Selv om Midtøsten er kjerneområdet for islam, bor det flest muslimer i Pakistan, Bangladesh og India. I Europa er islam den nest største religionen etter kristendommen. I Vest-Europa er islam forholdsvis nytt, og det henger sammen med innvandring. Av vesteuropeiske land har Frankrike flest muslimer med fem millioner. 

Etter at Muhammad døde, ble det uenigheter om hvem som var hans rettmessige etterfølger. Det førte til at islam delte seg inn i to hovedgrupper: sunniislam og sjiaislam. De aller fleste muslimer er sunnimuslimer, cirka 85 prosent. Hele det islamske fellesskapet kalles «umma».  

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Blå moske
Blå moske

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!