Verdensreligionene – islam

Islam er den yngste av verdensreligionene og den nest største. De troende kalles muslimer. De tror på Allah, som betyr Gud på arabisk.

Accessibility icon Verdensreligionene – islam
Verdensreligionene:

Islam 

En mann som het Muhammad grunnla islam rundt 570 e.Kr. Han ble født i byen Mekka i det nåværende Saudi-Arabia. Ifølge muslimer fikk Muhammad en befaling fra Allah. Han skulle forkynne at det fantes bare én gud.

Så flyttet Muhammad til Medina. Her ble islam en religion. Profeten Muhammad var flink til å tale, og han var en stor politiker og hærfører. Da han døde, var han en overlegen hersker over store deler av Midtøsten.  

Stor moske i solnedgang
Stor moske i solnedgang

Utbrededelse 

Islam er verdens nest største religion etter kristendommen. Det er rundt 1,7 milliarder muslimer i verden.

Selv om Midtøsten er kjerneområdet for islam, bor det flest muslimer i Pakistan, Bangladesh og India. I Vest-Europa er islam forholdsvis nytt, og det henger sammen med innvandring. Av vesteuropeiske land har Frankrike flest muslimer med sine fem millioner.

Etter at Muhammad døde, kranglet etterfølgerne hans om hvem som skulle ta over. Det førte til at islam delte seg inn i to hovedgrupper: sunniislam og sjiaislam.

De aller fleste muslimer er sunnimuslimer. Hele det islamske fellesskapet kalles «umma».  

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Blå moske
Blå moske

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!