Verdensreligionene:

Islam

En mann som het Muhammad grunnla islam rundt 570 e.Kr. Han ble født i byen Mekka som ligger i Saudi-Arabia. Ifølge muslimer fikk Muhammad en befaling fra Allah. Han skulle forkynne at det fantes bare én gud. Så flyttet Muhammad til Medina. Her ble islam en religion.

Verdt å vite om islam:

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Stor moske i solnedgang

Utbrededelse 

Islam er verdens nest største religion. Det er rundt 1,7 milliarder muslimer i verden. De fleste muslimer bor i Pakistan, Bangladesh og India. I Europa er det også mange muslimer, blant annet på grunn av innvandring.

Etter at Muhammad døde ble det krangel om hvem som skulle bli leder. Det førte til at islam ble delt i to hovedgrupper: sunniislam og sjiaislam. De aller fleste muslimer er sunnimuslimer. Hele det islamske fellesskapet kalles «umma».

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Blå moske

Sentrale skikkelser 

Profeten Muhammad er den viktigste personen i islam. Han grunnla religionen, og forkynte at det fantes bare én gud. Muhammad var et historisk menneske, og han dyrkes ikke som en gud.

Muhammed rir inn i Mekka
Papir bakgrunn

Hellige steder 

Byen Mekka i Saudi-Arabia er islams helligste sted. Her ble profeten Muhammad født. Når muslimer i hele verden ber, vender de seg mot Mekka.

Muslimer er også pålagt å reise til Mekka én gang i livet. I Mekka ligger Kaba, islams største helligdom. Det er en stor, sort kube som muslimene går rundt syv ganger.

Muslimenes kirke heter moské. Presten som leder bønnen, kalles en imam.

Noen moskeer har minareter, som er høye tårn. Fra disse tårnene kalles de troende inn til bønn. Fredagsbønnen er ekstra viktig. Da samles muslimene til bønn i moskeen.  

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Kaba i Mekka

Hellige skrifter 

Koranen er islams hellige bok. Den inneholder det Muhammad ville lære menneskene. Boka er skrevet på arabisk, og inneholder 114 kapitler, også kalt «surer». I tillegg til budskapet om den ene Gud inneholder Koranen mange påbud og forbud. Dette kalles «sharia», den religiøse loven.

Koranen

Høytider 

Id eller eid er en religiøs fest som feires av muslimer når fastemåneden er over. Under fasten er det ikke lov til å spise på dagtid. Festen begynner med bønn og preken i moskeen. Man kler seg i festklær, og gir hverandre gaver. Det er viktig å besøke familie og venner.

Den andre store høytiden heter id al-adha. Den feires når muslimene har besøkt Mekka.

I tillegg har muslimer mange ritualer gjennom livet. Et ritual er noe man gjør mange ganger i livet, ofte i forbindelse med ulike tradisjoner. Et av ritualene er å hviske trosbekjennelsen i den nyfødtes øre. Litt som når kristne døper barna sine med vann.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Familie spiser iftar

Symboler 

I islam er det ikke vanlig å bruke symboler og tegninger av dyr eller mennesker. Det er kun Allah som skal dyrkes. Halvmåne og stjerne er vanligvis symboler på islamsk tro. Ifølge muslimer er månen viktig fordi den bestemmer den islamske kalenderen.

Moske i Sudan

Ritualer  

Ramadan er et viktig ritual for muslimer. Under ramadan skal man ikke drikke eller spise fra sola står opp, til den går ned. Fasten er til for at muslimene skal fokusere mest mulig på troen sin.

Under ramadan oppfordres de troende til å være ekstra gode og snille. Under pandemien ordnet noen muslimer i Oslo gratis mat til familier med dårlig råd.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Iftar

Kunst og bygninger 

Muslimene har mange fantastiske byggverk og vakker kunst. Moskeene er de viktigste bygningene. Men det finnes også vakre slott og palasser. Islamsk kunst ser vi ofte som utsmykninger på bygninger, eller i bøker.

Moské i Cairo

Islam i Norge 

Den muslimske befolkningen er stort sett innvandrere eller flyktninger fra den muslimske verden. Mange av muslimene er dermed født i Norge.

Norske muslimer er en veldig variert gruppe mennesker, fra mange ulike land. Islam i Norge er i sterk vekst.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Muslim ber i snøen

Kilder:

 • Vogt, Kari: islam i Store norske leksikon på snl.no.
  Hentet 14. april 2021 fra https://snl.no/islam
 • Vogt, Kari: Kaba i Store norske leksikon på snl.no.
  Hentet 16. april 2021 fra https://snl.no/Kaba
 • Vogt, Kari: Mekka i Store norske leksikon på snl.no.
  Hentet 16. april 2021 fra https://snl.no/Mekka

Bilde- og videorettigheter:

  1. Getty Images / NRK Skole
  2. Getty Images
  3. Getty Images
  4. Getty Images
  5. Getty Images
  6. Getty Images
  7. Getty Images
  8. Getty Images
  9. Getty Images
  10. Getty Images