Er du på bærtur?
Kor ofte er du på bærtur? Her i Noreg har vi massevis av herlege bær som vi kan plukke i naturen. Det er heilt gratis, og dei inneheld masse god smak og næringsstoff. Enkelte har hemmelege bærplukkestader som dei ikkje avslører. Dette gjeld nok spesielt molter. Har du ein hemmeleg stad på fjellet eller i skogen der du plukkar bær?
Vere på bærtur
På seinsommar og haust er det mange som bokstaveleg talt er på bærtur. Dei plukkar ulike typar skogsbær som blåbær, tyttebær og molter.
Elles blir uttrykket “å vere på bærtur” brukt om at ein har misforstått noko kraftig, eller har gått i heilt feil retning. Dersom noko er “berre blåbær” derimot – ja, då betyr det at noko er veldig lett og enkelt.
Bærtur
Tyttebær
Tyttebær er raude, og du finn dei sannsynlegvis på stader med mykje lys. Blåbær trivst betre på meir skyggefulle stader.
Bæra blir ikkje dyrka kommersielt, så dei tyttebæra vi brukar, blir sanka i skogen. Dei er rike på C-vitamin.
Tyttebær blir brukte til syltetøy og saft. Då koker ein bæra og tilset søtstoff, sidan bæra er ganske bitre. Ein kan òg laga rørte tyttebær. Då rører ein saman friske tyttebær med sukker. Tyttebærsyltetøy blir ofte servert saman med kjøtmiddagar.
Desserten trollkrem inneheld tyttebær.
Tyttebær
Molter
Molter er vanleg på myrer, men vi finn flest av dei i Nord-Noreg. Moltefrukta blir mest nytta til syltetøy eller til moltekrem som blir eten på julaftan.
Mange er glade i molter, men det er ikkje alltid du har lov til å plukke dei. Dette gjeld spesielle område i Nordland, Troms og Finnmark. Kvifor kan vi ikkje berre plukke når vi vil, trur du?
Molter
Krekling
Krekling trivst i myrområde, på høgfjellet og i gran- og furuskog. Krekling har blåsvarte “bær” som er etande, men dei har harde skal og er derfor ikkje så populære som blåbær og tyttebær.
Bæra er likevel saftige, og dei eignar seg godt til saft, vin eller gelé. Dei er svært rike på antioksidantar.
Krekling
Kjelder:
- Vik, Unni: Blåbær i Store norske leksikon på snl.no.
Henta 3. september 2021 frå
https://snl.no/blåbær
- Vik, Unni: Tyttebær i Store norske leksikon på snl.no.
Henta 3. september 2021 frå
https://snl.no/tyttebær
- Vik, Unni: Molter i Store norske leksikon på snl.no.
Henta 3. september 2021 frå
https://snl.no/molte
- Vik, Unni: Blokkebær i Store norske leksikon på snl.no.
Henta 3. september 2021 frå
https://snl.no/blokkebær
- Vik, Unni: Krekling i Store norske leksikon på snl.no.
Henta 3. september 2021 frå
https://snl.no/krekling
- Ditlefsen, Anne, Svihus, Birger: Antioksidanter i Store norske leksikon på snl.no.
Henta 3. september 2021 frå https://snl.no/antioksidanter
- Forskning.no (03.09.21): Antioksidanter i norske matvarer https://web.archive.org/web/20070404005415/http://www.forskning.no/Artikler/2004/juli/1087821587.36
- Språkrådet.no (03.09.21): Bare blåbær
https://www.sprakradet.no/svardatabase/sporsmal-og-svar/bare-blabar/
- Språkrådet.no (03.09.21): Bæret og bærtur
https://www.sprakradet.no/svardatabase/sporsmal-og-svar/baret-og-bartur/
Bilde- og videorettar:
-
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-