Sir Isaac Newton regnes som en av verdens største vitenskapsmenn. Når du tar et eple og slipper det, faller det ned på bakken. Det svever ikke i luften – men hvorfor? Det skyldes en mektig kraft i naturen som kalles tyngdekraften. Denne kraften har avgjørende betydning for Jorda og hele vårt univers. Det var Isaac… Les mer »
Kategori: Junior
Kroppens krigere
De hvite blodcellene er som soldater, og oppgaven deres er å forsvare kroppen mot infeksjoner. Immunforsvaret ditt består først og fremst av hvite blodceller. Det finnes mange forskjellige typer, og hver eneste en av dem har sin helt spesielle oppgave. Makrofagene er store celler som patruljerer rundt i kroppen. De støvsuger opp døde celler og… Les mer »
Slik blir vi kvitt plasten i havet
Plastavfall er i ferd med å kvele Jorda. Hva kan vi gjøre for å rydde opp søppelet i havene våre? Et sted mellom Hawaii og California seiler en enorm, oppblåsbar farkost gjennom havet. Farkosten er et fangstredskap, og under den 600 meter lange flåten henger det et tre meter dypt skjørt som feier gjennom vannet…. Les mer »
Den fantastiske hjernen
Moderne hjerneforskning løser nå gåtene bak kroppens mest komplekse organ. De lager til og med en kunstig hjerne. Hjernen vår er den mest kompliserte strukturen vi vet om. Den har utviklet seg gjennom flere hundre millioner år. I løpet av de siste sju millioner årene har den dessuten blitt tre ganger så stor! Hjernen til… Les mer »
Fakta om følelser
Den eldgamle hjernen vår har utviklet seg til et perfekt kontrollorgan som holder oss trygge ved å styre kjemien i hodet slik at den demper adferden vår. Hvordan føler du deg akkurat nå? Ligger du avslappet på sofaen og lytter til de de svake lydene fra dagen som gryr utenfor vinduet? Eller kanskje du sitter… Les mer »
Hva er fossiler?
Fossiler gir oss unike øyeblikksbilder av det som en gang levde på planeten vår. Opprinnelsen til livet på Jorda er ugjenkallelig fanget i den geologiske fortiden. De storslåtte, skiftende og utallige begynnelsene, opprinnelsene og utrydningene er umulige for mennesket å måle, og derfor er det hull i historien vår som gjør bildet mangelfullt. Mangfoldet av… Les mer »
Javaneshornet
I april 2010 ble det funnet et dødt javaneshorn i Vietnam. I ett av beina satt det en kule, og hornet var hakket vekk. I oktober 2011 var javaneshornet utryddet i Vietnam. I dag er det bare 50 igjen i hele verden. Dyrene er kritisk truet og blir utryddet på en brutal måte av menneskene…. Les mer »
Den afrikanske løven
Den har knivskarpe klør, en av verdens sterkeste kjever og en strupe som kan brøle dypt og faretruende. Løven er det rovdyret i Afrika som vi frykter mest. Hannløven kan være aggressiv. De første seks til åtte ukene passer derfor løvinnen på løveungene alene. Hun velger ofte å føde de små, blinde ungene sine under… Les mer »
Supervulkaner
Mange husker flyplasskaoset våren 2010, da en av Islands største vulkaner, Eyafjallajökull, hadde utbrudd etter å ha sovet i nesten to hundre år. Det er kanskje vanskelig å tro når man tenker på hvor enorme skader Eyafjallajökull forårsaket, men utbruddet på Island var lite sammenliknet med de tilintetgjørende kreftene til en supervulkan.
Siste kommentarer