Jordskjelv

Jordens tektoniske plater er i konstant bevegelse. Denne langsomme bevelgelsen fører fra tid til annen med seg jordskjelv. Hva forårsaker disse ødeleggende naturfenomenene, og hvordan kan vi forutse dem og være beredt?

Accessibility icon Jordskjelv

Jordskjelv er et av de mest ødeleggende naturfenomenene kloden truer oss med. De kan rasere hele byer og utløse enorme tsunamier som valser ned alt de møter. Noe av jordskjelvets voldsomme ødeleggelse ligger i at de er så vanskelige å forutse. Et stort skjelv kan slå til så å si uten varsel, slik at mennesker i nærheten ikke rekker å ta seg til sikkerhet.

Hva er jordskjelv? 

Den ytterste tynne delen av kloden, det vi kaller jordskorpen, er oppdelt i store plater. Disse er i konstant langsomme bevegelser fordi varmen fra jordas kjerne skaper strømmer.

Følgen er at platene kolliderer, driver fra hverandre eller glir inn over hverandre langs plategrensene slik at det dannes struktur hvor de fleste jordskjelvene skjer.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!