Å bli bedre kjent med andre  …

…  er livsviktig for oss mennesker.

Da du var nyfødt begynte du å knytte deg til de nærmeste rundt deg. Først var det foreldrene dine. Så ble det besteforeldre, og kanskje søsken.  

Hvordan kan du bli bedre kjent med menneskene du har rundt deg? Det skal du få noen tips om her.

Mor går tur ved en elv på fjellet med baby i bæresele på magen.

Forskning viser

Hvert år viser forskning hva som gjør at nordmenn har det bra. Gode relasjoner kommer alltid på toppen av listene. Grunnen er at hjernen skiller ut hormonene serotonin og dopamin når vi opplever noe positivt. Dette gir oss en glad og rolig følelse i kroppen.

Venner og familie gjør at du kan føle deg trygg. Det å ha noen å snakke med om alt er viktig. Det er også fint å vite at du betyr noe for andre. Bruk de nærmeste du har når du opplever noe vanskelig. Men del gleder også. 

Gode forhold til andre gjør at du kan få en bedre selvfølelse. De bekrefter de positive sidene ved deg. Disse må du ta vare på. De som får støtte fra de nærmeste i en vanskelig situasjon, klarer seg best.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
To par hender holder et rødt hjerte sammen.

Fellesskap

Mennesker er flokkdyr. Det betyr at du trenger andre mennesker rundt deg. Når du blir sett og hørt av flokken din, oppstår det som kalles samhold og fellesskap.

Felleskapet er samfunnet du lever i. Det kan være skolen du går på, fotballaget ditt eller familien din – miljøet du lever i, rett og slett.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Tegnet multikulturell folkemengde.

Samhold

Samholdet er de sterke relasjonene i de mindre gruppene. Det kan være de aller beste vennene, eller de på volleyballaget. Det ekstra positive med samhold er at vi kan være akkurat den vi er.

Alle kan sikkert føle seg alene noen ganger. Det er ganske normalt. Klarer vi å snakke med noen om det, blir det lettere å håndtere motgang og utfordringer.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Tre ungdommer sitter i en park og holder om hverandre.

Ingen er like

Vi har forskjellige måter å være sosiale på. Noen er kjempeskravlete. Andre liker å tenke mer før de snakker. Noen elsker å være sosiale (ekstroverte). Andre liker best å være i eget selskap (introverte). De fleste er kanskje en miks av flere ting.

Uansett hvilken type du er, så er det viktig å bli bedre kjent med andre mennesker.

Det er alltid litt skummelt å bli kjent med andre. Ekspertene mener det er to viktige ting å huske på. Det ene er å tørre og være deg selv. Det andre er at du må være interessert i den andre.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Sjenert tenåringsgutt med skolesekk og hette på hodet.

Metoder

Nå vet du litt om hvorfor det er bra å bli bedre kjent med andre. Men hvordan gjør du det? Nå skal du få noen gode tips.

Tenåringsjente med håndtegnede spørsmålstegn over hodet.

Still spørsmål

For å bli kjent med noen må du stille spørsmål. Vær ærlig og nysgjerrig. Hva lurer du på om personen(e) du skal snakke med? Spørsmålene bør ikke være vanskeligere enn at du kan svare på dem selv. Gjør det gjerne til en lek.

I spørsmålsleken er poenget at alle skal bli sett og hørt. Da må alle svare på spørsmålet du/dere stiller. Gjør det enkelt.

Hvis dere er på tur i skogen, kan det være lurt å spørre om noe som har med turen å gjøre. Hvis dere er på trening, kan det første spørsmålet handle om det dere skal gjøre der.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Mor med tre barn i ulik alder går tur i skogen om sommeren.

Still oppfølgingsspørsmål

Når praten er i gang, er det viktig å stille det vi kaller oppfølgingsspørsmål. Poenget er jo å bli godt kjent. Da er det jo mange ting du har lyst til å vite! Still spørsmål som dukker opp der og da. Vær nysgjerrige på hverandre. Gi hverandre ærlige svar.

Far og sønn har en samtale mens de går tur i parken.

Lytt ordentlig

Ingen liker å prate med en som ikke følger med. Legg vekk mobiltelefonen og se på den som snakker. Lytt ordentlig. Prøv å leve deg inn i det den andre forteller. Det å bli godt kjent er ikke gjort på en kveld. Det krever tid og oppmerksomhet.

To venninner sitter i en sofa og snakker sammen.

Kilder:

 • Kvam, Kjersti:
  Bedre kjent-boka (2021)
  Oslo. Cappelen Damm.

Bilde- og videorettigheter:

  1. Getty Images
  2. Getty Images
  3. Getty Images
  4. Getty Images
  5. Getty Images
  6. Getty Images
  7. Getty Images
  8. Getty Images
  9. Getty Images