Bli bedre kjent

Å bli kjent med andre er livsviktig for oss mennesker. Hvordan kan vi bli bedre kjent med menneskene vi har rundt oss?

Accessibility icon Bli bedre kjent

Å bli bedre kjent med andre  …

…  er faktisk livsviktig for oss mennesker.

Visste du at allerede som nyfødt begynte du å knytte deg til de nærmeste rundt deg? Først foreldrene dine, så kanskje søsken, besteforeldre, og etter hvert venner, klassekamerater og lærere – eller andre folk du omgås.  

Det å føle at vi kjenner noen andre og at vi ikke er alene, er viktig for absolutt alle mennesker. Men hvorfor er det sånn? Og hvordan kan vi bli bedre kjent med menneskene vi har rundt oss? Det skal du få noen tips om her.

Mor går tur ved en elv på fjellet med baby i bæresele på magen.
Mor går tur ved en elv på fjellet med baby i bæresele på magen.

Forskning viser

I Norge undersøker Folkehelseinstituttet hvert år hva som gjør at nordmenn har det bra. Det som alltid kommer på toppen av listene, er det å ha gode relasjoner.  

Forskningen viser at nær kontakt med andre mennesker faktisk gjør oss lykkeligere. Grunnen er at hjernen skiller ut hormonene serotonin og dopamin når vi opplever noe positivt. Dette gir oss en glad og rolig følelse i kroppen.

Å ha venner og familie som kjenner deg godt, kan også gi en viktig følelse av trygghet. Det er givende å vite at du betyr noe for andre. Det er også veldig godt å ha steder hvor du kan dele tanker, følelser og opplevelser med andre uten å være redd for å bli avvist.

Gode forhold kan også påvirke selvfølelsen din. Det kan hjelpe deg med å forstå hvem du er fordi identitet også skapes gjennom bekreftelse av menneskene rundt deg.

Hvis du kommer i en vanskelig situasjon, viser forskningen også at de som får støtte fra sine nærmeste, er de som klarer seg best.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
To par hender holder et rødt hjerte sammen.
To par hender holder et rødt hjerte sammen.

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!