Hvor kommer bunaden fra?

Du tenker kanskje at bunaden som mange i Norge tar frem på 17. mai, er lik som den bondefolk pyntet seg med for mange hundre år siden? Det stemmer ikke helt. Dagens bunader er riktignok inspirert av klærne som nordmenn gikk med før i tiden, men det at bunaden er et festplagg i dag, må vi antakelig takke ei dame ved navn Hulda Garborg for.

Ved århundreskiftet mellom 18- og 1900-tallet blomstret nasjonalromantikken opp i hele Europa, og nasjonalfølelsen ble dyrket for alt den var verdt. I 1905 ble Norge fritt fra Sverige, og det førte også til at nordmenn fikk et særlig behov for å skape sin egen nasjonale identitet. Og her kom Hulda på banen. Hun ga ut boka Norsk Klædebunad, og trakk frem ordet og begrepet «bunad» som det ypperste av norsk folkebekledning. Nasjonaldrakten var født.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Brudeferd i Hardanger, malt av Adolph Tidemand og Hans Gude
Brudeferd i Hardanger, malt av Adolph Tidemand og Hans Gude

Bunadens mor

Hulda var en trendsetter som fikk byfolk til å interessere seg for norske folkedrakter. Hun ble inspirert av ulike mønstre og snitt i bondedraktene hun hadde sett på sine reiser, og deretter designet hun en helt ny drakt – en bunad, nærmere bestemt Valdresbunaden.

Hulda Garborg
Hulda Garborg

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!