Brudeferd i Hardanger, malt av Adolph Tidemand og Hans Gude
Bunadens mor
Hulda var en trendsetter som fikk byfolk til å interessere seg for norske folkedrakter. Hun ble inspirert av ulike mønstre og snitt i bondedraktene hun hadde sett, og deretter designet hun en helt ny drakt som ble til Valdresbunaden.
Hulda Garborg
Kortreist mote
Bunaden skulle være et alternativ til moten fra Paris, og det var viktig at bunaden var vevd av norske stoff som ull og lin, ikke bomull og silke, som de gamle folkedraktene gjerne hadde. Fargene skulle være laget av norske planter, men ellers var det fritt frem å sette sammen sin egen drakt.
Nærbilde av detaljer på en bunad
Kunst i håndverket
Senere ble det mye strengere regler for hvordan de ulike bunadene skulle se ut. På 1940- og 50-tallet ble det veldig viktig at bunaden var historisk korrekt.
Nå har det såkalte «bunadspolitiet» roet seg ned. I dag finnes det rundt 450 ulike bunader i Norge, hver med sin lokale historie og tilhørighet.
Rosemaling i bunaden
Noen bunader er enkelt utformet, mens andre er vakkert broderte. Utsmykningene er ofte inspirert av forskjellige klær fra det bestemte stedet. Men også annen type kunst ble brukt som inspirasjon, som for eksempel rosemalingen på et skap i Trøgstad. Rosemalingen på skapet ble inspirasjonen til broderiene på Løkendrakten fra Østfold på 40-tallet.
Løkendrakten
Hipp hipp hurra!
17. mai og bunad hører tett sammen. Omtrent halvparten av alle kvinner pynter seg i bunad denne dagen. Derimot er det bare 9 prosent av alle menn som gjør det samme. Men det er stadig flere menn som får bunad, og det viser seg at 18. mai er dagen da mange menn plutselig bestemmer seg for å bestille en nasjonaldrakt.
17. mai i Førde 2006
Kostbar
De dyreste bunadene kan koste så mye som 200 000 kroner! Du kan få kjøpt en ny bil for de samme pengene. Men dette er de mest ekstreme tilfellene. Å sy en bunad er mye arbeid og et imponerende håndverk. Det kan ta mange timer med nål og tråd for å skape de flotte broderiene. Dessuten er bunadssølvet gjerne også laget i Norge. Vanligvis koster en bunad mellom 20 000 og 50 000 kroner, avhengig av hvilken drakt det er og om den er laget i Norge.
Bunad fra Setesdal
Verdifull
Verdien av en bunad er likevel umulig å måle i kun penger. Den betyr ofte veldig mye for eieren, og for det norske samfunnet regnes den som en viktig del av norsk kultur. Foreningen Den Norske Husfliden er sterkt engasjert i å ta vare på bunadstradisjonene. De sørger for at kunnskapen om dem føres videre.
Bunad
En gave som varer livet ut
Bunad er en flott gave å få til konfirmasjonen. Stadig flere jenter får bunad i denne anledningen. Men med tanke på hvor dyrt et slikt festantrekk er, er det lurt å være bevisst på at det kan bli et press om at alle jenter «må» ha bunad til konfirmasjonen.
Bunad
Gutta kommer etter
Så hvorfor er det så få gutter som ønsker seg bunad til konfirmasjonen? De får gjerne bunad senere, som eksamensgave. Noen mener det er fordi gutter modnes senere enn jenter, og dermed ønsker de seg bunad først når de kommer i 25-årsalderen. Bunad har kanskje også tradisjonelt vært en «jentegreie». Men det er heldigvis i ferd med å snu.
Mannlig bunad
3 damer og 2 menn i bunad
To forskjellige bunander
Kilder:
- Dagbladet (05.02.2021): Dette er Norges dyreste bunad
https://www.dagbladet.no/video/dette-er-norges-dyreste-bunad/f02rt52g
- Forskning.no (04.02.2021): Før gikk rebellene i bunad
https://forskning.no/historie-kulturhistorie-kulturpolitikk/for-gikk-rebellene-i-bunad/561690
- Nettavisen (05.02.2021): Så mange bruker bunad
https://www.nettavisen.no/bunad/mette-marit/sa-mange-bruker-bunad/s/12-95-2905179
- Noss, Aagot: bunad i Store norske leksikon på snl.no.
Hentet 4. febraur 2021 fra https://snl.no/bunad
- NRK (05.02.2021): Leide bunad for to timer: – Stå imot presset, mener økonom https://www.nrk.no/vestfoldogtelemark/ber-folk-motsta-kjopepress-pa-bunad-1.14527727
- Sylvsmidja.no (05.02.2021): Fleire menn kjøper bunad «dagen derpå»
https://www.sylvsmidja.no/ inspirasjon/stadig-fleire-menn-kjoeper-bunad-dagen-derpaa/
- Tara (9. februar 2021): Bunad eller fantasistakk – eller ja takk, begge deler?
https://tara.no/livsstil/kultur/bunad-vs-fantasistakk-eller-ja-takk-begge-deler
Bilde- og videorettigheter:
-
-
Nasjonalmuseet
-
Nasjonalbiblioteket
-
Getty Images
-
Norsk Flid Husfliden – YouTube
-
Anne-Lise Reinsfelt / Norsk Folkemuseum
-
Arild Finne Nybø (CC BY-SA 2.0)
-
Nasjonalbiblioteket
-
Shutterstock
-
Norske Bunader
-
Norske Bunader
-
Norske Bunader / discovery plus Norge – YouTube
-
Foto: Siren Lauvdal – Model: Ingvild K.M. / Team Models
-