Gaming

Hvilke fordeler er det med gaming? Er e-sport en idrett? Hva kan skje med de som blir spillavhengige?

Accessibility icon Gaming

Gaming

Fortnite, CS, Minecraft eller Roblox. Hva spiller du?

Som alle andre hobbyer er dataspill en kultur med egne aktiviteter, språk, kjendiser og historie. Ofte handler det om å være en del av et større miljø hvor man lærer, skaper og deler informasjon. I Norge spiller 96 prosent av guttene og 76 prosent av jentene, men andelen jenter øker.

En jente sitter foran gaming oppsettet hennes, og tar på hodetelefonene.
En jente sitter foran gaming oppsettet hennes, og tar på hodetelefonene.
Fordeler med gaming:

Gaming er en god kilde til læring og utvikling. Om du bruker mye tid på dataspill, kan du ha god samvittighet. Gaming er nemlig ikke bare gøy, det er nyttig også. Her er seks gode grunner til det:

1. Du blir god i engelsk

Mange spill krever at du leser instrukser og kommuniserer med andre spillere på engelsk. Da trener du språkkunnskapene dine. For noen blir engelsk et favorittfag på skolen, fordi man kjenner på mestringsfølelse.

2. Du er sosial og knytter nye kontakter

Mange spill legger opp til samarbeid med andre, på tvers av landegrenser og språk. Med dette fellesskapet kan du få nye venner. Kanskje er nettopp du en viktig kontakt for noen som ikke har så mange venner fra før?

3. Du blir god på problemløsning

I tillegg til at du blir bedre på samarbeid, trener du også på problemløsning. Kanskje din avgjørelse påvirker livene til innbyggerne i en by, eller framtiden til én spesiell karakter? Eller det kan være strategiske og taktiske problemstillinger. Hvordan kan du skaffe deg det beste utstyret, eller overvinne en fiende raskest mulig?

4. Motoriske ferdigheter

Når du gamer, stilles det ofte høye krav til motoriske ferdigheter. Du må være rask og bruke begge hender samtidig. Du utvikler også god øye-hånd-koordinasjon. Dette kan være gode egenskaper i kroppsøvingsfaget.

5. Du lærer å takle stress

De som gamer på profesjonelt nivå, utsettes for samme mengde stress som en racerbilsjåfør. Hobbygaming er nok ikke like krevende, men du påvirkes av de samme mekanismene. Å beholde roen og utføre oppgaver på en god måte i slike situasjoner, er en treningssak hvor du tar med deg erfaringer i nye forsøk og fremtidige oppgaver.

6. Trene på følelser

Gjennom en lang økt med spilling får du trent følelser som empati, anger, stolthet, tilfredsstillelse, engasjement, håpløshet, nervøsitet, panikk, forvirring, tvil, frustrasjon og irritasjon. Flere av disse følelsene er ganske unike for spillmediet.

Forrige avsnitt

1 / 7

Neste avsnitt
Jente sitter og gamer i et rom opplyst med lilla farge.
Jente sitter og gamer i et rom opplyst med lilla farge.

Mye penger i gaming

Det finnes mange ulike typer spill, og mange av dem er gratis. Men gratis er ikke alltid gratis! Mange spill er laget slik at man kan kjøpe ekstra innhold. Det gjør det enklere å vinne eller komme videre. Dette kalles in-app-purchases. Dette tjener spillselskapene mye på!

Enkelte har opplevd å få regninger på mange tusen kroner for sine kjøp.

Milliarder i overskudd

I 2021 hadde videospillbransjen i verden et overskudd på 535 milliarder norske kroner!

Norge produserer masse dataspill og eksporterer for flere hundre millioner hvert år.  Sammenliknet med Sverige er dette småpenger, for der har de en omsetning på over 25 milliarder svenske kroner! Er du hekta på gaming, så kan spillbransjen være drømmejobben!

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
En mann ser ned på telefon sin som det flyr penger fra.
En mann ser ned på telefon sin som det flyr penger fra.

Gaming og foreldre

Utfordringen hjemme er at mange foreldre blir en liten del av denne hobbyen. Flertallet av norske barn spiller dataspill i dag. Tall fra Medietilsynet viser at foreldre engasjerer seg mye mer i andre fritidsaktiviteter enn i dataspill.

En gutt sitter å gamer i sengen sin. Storesøsteren hans står bak han å prøver å få kontakt med han, fordi han må gjøre leksene sine.
En gutt sitter å gamer i sengen sin. Storesøsteren hans står bak han å prøver å få kontakt med han, fordi han må gjøre leksene sine.

E-sport

E-sport er gaming i organisert form. Det er uenighet om dette kan kalles for en idrett eller ikke. De som driver med e-sport, sier at de må holde seg i form for å kunne delta på et høyt nivå. Det krever raske reflekser, øye/hånd-koordinasjon, ledelse, utholdenhet og strategi.

Noe av diskusjonen om noe er idrett eller ikke, dreier seg om det må være fysisk bevegelse eller ikke. De som mener at e-sport er en idrett, peker på idretter som dart og biljard. Det kreves ikke alltid mye bevegelse for å kalles idrett.

Idrett handler om konkurranse, og målet er som regel å vinne. Det betyr noe å rykke opp eller ned. Idrett er organisert, og blir styrt av et regelsett, ofte forvaltet av en upartisk dommer. Gjelder ikke dette også for e-sport?

Visste du at …?

E-sport er spesielt mye utbredt i Asia, men også i USA og Europa er det mange som spiller dataspill. Over 380 millioner mennesker så på e-sport i 2016. Det er utøvere som lever av og tjener gode penger på deltakelse.

På noen norske videregående skoler er det innført egne e-sport-linjer.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Et team spiller på E-sport
Et team spiller på E-sport

Spillavhengighet

Dataspillene gir underholdning, sosiale ferdigheter og kunnskap. Men for noen blir spillingen nærmest en sykdom. De blir spillavhengige.

De som sliter med dette, ønsker som regel ikke å snakke om det. Da er det ikke så lett å hjelpe til. Noen er helt utslitt når de kommer på skolen fordi de har sittet oppe hele natta og spilt.

Faresignaler:

 • Frustrasjon, sinne og humørsvingninger
 • Aggressiv reaksjon ved tap av spilletid
 • Konflikter med familie og venner
 • Fravær fra skole
 • Tap av søvn, vekttap/vektøkning, dårlig hygiene
 • Bruker stadig mer tid på spilling
 • Isolerer seg
 • Ensformig kosthold
 • Stort forbruk av energidrikker

Kjenner du igjen noe av dette hos deg selv eller andre, så snakk med en voksen. Snakk gjerne med en lærer eller helsesykepleier på skolen.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
En gutt som sitter å spiller mens det ser ut som han holder på å sovne
En gutt som sitter å spiller mens det ser ut som han holder på å sovne

Da vet du en god del om gaming, men hvordan har dataspillene utviklet seg?

Et eksempel på hva du kan gjøre med et av tidenes mest populære dataspill – Minecraft.

Kilder:

Bilde- og videorettigheter:

  1. Getty Images
  2. Getty Images
  3. Getty Images
  4. Getty Images
  5. Getty Images
  6. Getty Images
  7. Yvonnekarate – YouTube
  8. NRKbeta YouTube