Gaming

Hvilke fordeler er det med gaming? Er e-sport en idrett? Hva kan skje med de som blir spillavhengige?

Accessibility icon Gaming

Gaming

Fortnite, CS, Minecraft eller Roblox. Hva spiller du?

Som alle andre hobbyer er dataspill en kultur med egne aktiviteter, språk, kjendiser og historie. Ofte handler det om å være en del av et større miljø hvor man lærer, skaper og utveksler informasjon. I Norge spiller 96 prosent av guttene og 76 prosent av jentene, men andelen jenter øker.

En jente sitter foran gaming oppsettet hennes, og tar på hodetelefonene.
En jente sitter foran gaming oppsettet hennes, og tar på hodetelefonene.
Fordeler med gaming:

Gaming er en god kilde til læring og utvikling. Om du bruker mye tid på dataspill, kan du ha god samvittighet. Gaming er nemlig ikke bare gøy, det er nyttig også. Her er seks gode grunner til det:

1. Du blir god i engelsk

Mange spill krever at du leser instrukser og kommuniserer med andre spillere på engelsk. Da trener du språkkunnskapene dine, kanskje helt uten å tenke over det. For noen blir engelsk et favorittfag på skolen, fordi man kjenner på mestringsfølelse.

2. Du er sosial og knytter nye kontakter

Mange spill legger opp til samarbeid med andre, på tvers av landegrenser og språk. Med dette fellesskapet kan du kjenne på en tilhørighet og få nye venner. Kanskje er nettopp du en viktig kontakt for noen som ikke har så mange venner fra før?

3. Du blir god på problemløsning

I tillegg til at du blir bedre på samarbeid, trener du også på problemløsning. Det kan være etiske problemstillinger – altså hva som er rett eller galt. Kanskje din avgjørelse påvirker livene til innbyggerne i en by, eller framtiden til én spesiell karakter? Eller det kan være strategiske og taktiske problemstillinger. Hvordan kan du skaffe deg det beste utstyret, eller overvinne en fiende raskest mulig.

4. Motoriske ferdigheter

Når du gamer, stilles det ofte høye krav til motoriske ferdigheter. Du må være rask og bruke begge hender samtidig. Du utvikler også god øye-hånd-koordinasjon. Dette kan være gode egenskaper i kroppsøvingsfaget.

5. Du lærer å takle stress

De som gamer på profesjonelt nivå, utsettes for samme mengde stress som en racerbilsjåfør i toppklasse. Det er ganske vilt å tenke på! Hobbygaming er nok ikke like krevende, men du påvirkes av de samme mekanismene. Å beholde roen og utføre oppgaver på en god måte i slike situasjoner, er en treningssak hvor du tar med deg erfaringer i nye forsøk og fremtidige oppgaver.

6. Trene på følelser

Gjennom en lang økt med spilling får du trent følelser som empati, anger, stolthet, tilfredsstillelse, engasjement, fortapthet, håpløshet, nervøsitet, panikk, forvirring, tvil, frustrasjon, irritasjon og bitterhet. Flere av disse følelsene er ganske unike for spillmediet.

Forrige avsnitt

1 / 7

Neste avsnitt
Jente sitter og gamer i et rom opplyst med lilla farge.
Jente sitter og gamer i et rom opplyst med lilla farge.

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!