EU – Den europeiske union

Hvorfor ble EU opprettet og når skjedde det? Det startet som et fredsprosjekt i Europa, men har møtt på mange utfordringer.

Accessibility icon EU – Den europeiske union

Fra krig til fred

Mellom 1914 og 1945 hadde Europa opplevd to verdenskriger. I 1950 foreslo den franske utenriksministeren, Robert Schuman, at landene skulle samarbeide. Nå hadde Europa kriget nok. Det var på tide å hjelpe hverandre i stedet. En avtale ble gjort mellom seks land i 1952. Dette var starten på det vi i dag kjenner som EU.

Kullfabrikker
Kullfabrikker

Avtalen i Roma

Flere land ble enige om en ny avtale i 1957. Avtalen ble underskrevet i Roma. Derfor kaller vi den Romatraktaten. Målet med avtalen var at landene skulle ha stor frihet til å samarbeide. De kalte det EUs fire friheter.

De fire frihetene til EU er …

  • … fri bevegelse av tjenester. Hvis en kommune skal bygge et nytt rådhus, må de legge ut dette på anbud. Da kan alle byggeselskaper fra EU konkurrere om å få bygge det. De som har det beste tilbudet, vinner anbudet.
  • … fri bevegelse av kapital. Penger kan settes inn i banker hvor som helst i EU.
  • … fri bevegelse av varer. EU-land kan selge sine varer til andre EU-land uten å betale noe ekstra (toll).
  • … fri bevegelse av mennesker. Alle i EU kan flytte til et annet EU-land for å jobbe og studere.
Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Containerskip
Containerskip

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!