Falske pokémon-kort
Pokémon-kort kom til verden for over 20 år siden, men det har blitt produsert nye sett med kort fram til i dag. I dag er de kanskje mer populære enn noen gang, for nå skal både barn og voksne samle. De voksne gjør det ikke bare for nostalgiens skyld – man kan også tjene penger på kjøp og salg av pokémon-kort. Dessverre finnes det altfor mange falske kort rundt om. De skal vi lære litt om nå.
Sjekk tekst og farge
Å oppdage falske kort er ikke alltid lett. I hvert fall hvis man ikke vet helt hva man skal se etter. Begynn med å se nærmere på teksten og fargen på kortet. Sammenlikn kortet med andre kort fra samme sett. Hvis du ikke har noen, kan du søke etter kortet på internett.
På bildet ser du et ekte og et falskt kort. Det som skiller dem er fargen, men også skrifttypene. Dette er veldig typisk for falske kort. I tillegg er det ulikt innhold i tekstene. Versjonen til høyre er ekte – hvis du lurte.
Bakgrunn av pokémon-kort
Sjekk pokémonens HP
Pokémon-kort er ikke bare til å samle på – de er også et spill. I spillet lønner det seg å ha gode pokémon med gode trekk og selvfølgelig høy HP. HP er pokémonens liv. På grunn av dette ser man ofte veldig høy HP på falske kort. Det ekte kortet som har høyest HP i 2020, er Snorlax VMAX. Det har 340 HP. Alt over 340 vil derfor være falskt.
Bakgrunn av pokémon-kort
Sjekk baksiden av kortet
På baksiden er det ofte lett å oppdage falske kort. Fargen bak er veldig ofte lysere blå enn på de ekte baksidene. I tillegg er det mange baksider som mangler detaljer og fargenyanser. Ofte ser det ut som om baksiden har litt for lav oppløsning.
Til venstre ser du et ekte og et falskt kort. Det lyseste av dem er falskt.
Bakgrunn av pokémon-kort
Sjekk om informasjonen er riktig
Noen falske kort kan se veldig fine ut, med fine bilder, farger og tekster. Men så hender det at det skurrer litt likevel … Bare se på disse kortene. Begge er falske. Klarer du å se hvorfor?
Det er slett ikke Clefable og Combusken som er avbildet på kortene, det er derimot Whimsicott og Charmeleon.
Bakgrunn av pokémon-kort
Kjenn på kortene dine
De kortene som er mest populære, er også mest lønnsomme å lage for dem som driver med dette. Derfor ser vi ofte dårlige forsøk på såkalte Full Art-kort. Et Full Art-kort har en overflate som de falske kortene har vanskeligheter med å etterlikne. Hvis du ser nærmere på det høyre kortet, ser du tynne streker eller riller over hele kortet. Åpne bildet i ny fane for å se det større. Disse kan du også kjenne med fingrene. Hvis rillene mangler på et Full Art-kort, er det falskt.
Bakgrunn av pokémon-kort
Har kortet riktig størrelse?
Det er ikke så lett å se, men falske kort er ofte litt mindre enn ekte kort. Hvis du legger kortene inntil hverandre, vil du kanskje oppdage at et eller flere kort er litt mindre. Da er nok disse falske.
Den falske Blastoisen helt til venstre har også en hvitfarge rundt navnet sitt, en tykkere tekst på HP og feil symbol nede til høyre. Det er som regel flere ting som er feil på falske kort.
Bakgrunn av pokémon-kort
Én liten feil er nok
Det er ikke alltid like enkelt. Noen falske kort er rett og slett bra laget. Er du i tvil om et kort, let litt til. Se nøye på tekstene og sammenlikn alltid med kort fra samme sett.
Kortet helt til venstre avslører seg flere steder, men veldig tydelig blir det når det er skrivefeil i teksten. Man kan også se at pokémonens navn er skrevet med litt smalere bokstaver på det falske kortet.
Bakgrunn av pokémon-kort
Bakgrunn med pokémon-kort
Noen ting er faktisk ikke feil
Det finnes noen kort som ser litt rare ut eller har småfeil. Da tenker man fort at kortet er falskt. Men det er det ikke alltid! Det finnes ulike kort med produksjonsfeil. Den aller første serien hadde et parti med feilproduserte kort. Hvis du ser på kortet helt til venstre, ser du at det mangler skygge rundt bilderammen. Kort uten denne skyggen kalles shadowless. Siden disse kortene er mye mer sjeldne enn standardkortene, er det mange som vil ha dem.
Det er ikke bare skyggen som skiller shadowless-kortene fra de andre. HP-teksten er også litt annerledes.
Bakgrunn av pokémon-kort
Hvordan unngår man falske kort?
Hvis du ikke ønsker å ha falske kort i samlingen din, bør du passe på følgende:
- Bare kjøp kort hos ordentlige leketøysbutikker, spillbutikker eller hos bokhandler.
- Hvis du skal handle på internett, må du være veldig forsiktig. Ikke kjøp kort på Wish – de er alltid falske. Ikke kjøp kort fordi de er billige – ekte pokémon-kort selges veldig sjelden billig.
- Hvis du handler på Finn.no er det ikke sikkert at selgeren vet om kortene som selges er ekte eller falske. Se godt på bildene før du kjøper, og spør om bedre bilder dersom det trengs.
- Ikke bytt til deg kort som du ikke er sikker på at er ekte. Og ikke bytt bort falske kort uten å gi beskjed om at de er falske!
- Lær deg forskjellene på ekte og falske kort. Da blir det enklere å få øye på kortene du ikke har lyst på.
Bakgrunn med pokémon-kort
Kilder:
- The Card Bazaar (09.11.2020): How to Spot Fake Pokemon Cards
https://thecardbazaar.com.au/how-to-tell-if-a-pokemon-card-is-fake
- Card Collector (05.11.2020): What is a Shadowless Pokemon Card?
https://www.cardcollector.co.uk/shadowless-pokemon-cards/
- Pokémon Database (09.11.2020): What Pokemon trading card has the highest HP?
https://pokemondb.net/pokebase/234041/what-pokemon-trading-card-has-the-highest-hp
Bilde- og videorettigheter:
-
Skolerom
-
Skolerom
-
Skolerom
-
Skolerom
-
Skolerom
-
Skolerom
-
Skolerom
-
Skolerom
-
Skolerom / Tech Insider – YouTube
-
Skolerom