Hva er «godt vær»?

Hvordan påvirker været naturen og oss mennesker?

Accessibility icon Hva er «godt vær»?

Vær og klima

Når vi snakker om været, mener vi gjerne hvordan temperatur, vind og nedbør er akkurat nå. Hvis vi tenker oss hvordan været har vært over en lang tidsperiode, snakker vi om klima.

Men hva er egentlig godt vær? Det kommer an på hver enkelt av oss. Noen liker regn, mens andre liker sol. Noen elsker snø og minusgrader, mens andre foretrekker sol og varme på en badestrand. Uansett hva slags vær vi liker eller ikke, får vi ikke gjort så mye med det.

Temperatur

Vi oppfatter temperatur forskjellig. For å kunne fortelle hvor varmt eller kaldt det faktisk er, bruker vi et termometer for å måle temperaturen.

Temperaturen varierer veldig på jorda. I enkelte områder er det veldig varmt, mens det i andre områder er veldig kaldt. Temperaturen varierer også mellom årstidene; det er varmere om sommeren og kaldere om vinteren.

De som bor i områdene rundt ekvator, har det varmere enn de som bor andre steder på jorda. Ekvator går rundt midten av jordkloden.

I Norge er det varmere om sommeren enn om vinteren. Det er fordi vår del av jordkloden er nærmere sola om sommeren enn den er om vinteren

Det er ikke bare sola som avgjør temperaturen på jorda. Skyer er også med på å holde på varmen.

Havstrømmer

Havstrømmer fører med seg varmt vann mot kaldere områder. En slik havstrøm er Golfstrømmen. Den fører med seg varmt vann fra Mexicogolfen opp mot Norge, og gjør klimaet vårt mildere enn det ville vært uten.

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!