Vær og klima

Når vi snakker om været, mener vi gjerne hvordan temperatur, vind og nedbør er akkurat nå. Hvis vi tenker oss hvordan været har vært over en lang tidsperiode, snakker vi om klima.

Men hva er egentlig godt vær? Det kommer an på hver enkelt av oss. Noen liker regn, mens andre liker sol. Noen elsker snø og minusgrader, mens andre foretrekker sol og varme på en badestrand. Uansett hva slags vær vi liker eller ikke, får vi ikke gjort så mye med det.

Temperatur

Vi oppfatter temperatur forskjellig. For å kunne fortelle hvor varmt eller kaldt det faktisk er, bruker vi et termometer for å måle temperaturen.

Temperaturen varierer veldig på jorda. I enkelte områder er det veldig varmt, mens det i andre områder er veldig kaldt. Temperaturen varierer også mellom årstidene; det er varmere om sommeren og kaldere om vinteren.

De som bor i områdene rundt ekvator, har det varmere enn de som bor andre steder på jorda. Ekvator går rundt midten av jordkloden.

I Norge er det varmere om sommeren enn om vinteren. Det er fordi vår del av jordkloden er nærmere sola om sommeren enn den er om vinteren

Det er ikke bare sola som avgjør temperaturen på jorda. Skyer er også med på å holde på varmen.

Havstrømmer

Havstrømmer fører med seg varmt vann mot kaldere områder. En slik havstrøm er Golfstrømmen. Den fører med seg varmt vann fra Mexicogolfen opp mot Norge, og gjør klimaet vårt mildere enn det ville vært uten.

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt

Vind, høytrykk og lavtrykk

Luften rundt oss beveger seg, og vi kaller dette for vind. Vinden kan være så sterk at den river tak av hus og flytter biler. Den aller sterkeste vinden kalles for orkan. Vinden kan også være så svak at knapt et strå beveger seg.

Lufta veier noe

Varm luft er lettere enn kald luft, og den stiger derfor til værs. Det kan du undersøke hvis du måler temperatur ved gulvet og taket i et rom. Da vil du se at det alltid er varmere oppunder taket enn ved gulvet.

På grunn av at varm og kald luft beveger seg, skapes det vind.

Høytrykk og lavtrykk

Hvis vi har mye kald luft, kalles det for et høytrykk. Da får vi ofte pent vær.

Når det er mye varm luft, kalles det for et lavtrykk. Da får vi ofte dårlig vær. Men hva er egentlig dårlig vær?

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt

Nedbør

All nedbør består av vann og kommer som regn, snø, sludd og hagl. Om nedbøren kommer som regn eller snø, avhenger av temperaturen. Når den varme lufta stiger og blir avkjølt, ser vi vanndampen som skyer på himmelen.

Når varm luft stiger og møter kaldere luft, kan det også bli tordenvær. Da vil elektriske ladninger som oppstår, utløse lyn.

Lyn over byen St. George

Kilder:

 • Seter, Kristin: vær i Store norske leksikon på snl.no. Hentet 17. februar 2022 fra https://snl.no/vær
 • Dannevig, Petter: strøm – havstrøm i Store norske leksikon på snl.no. Hentet 17. februar 2022 fra https://snl.no/strøm
 • Pedersen, Bjørn: temperatur i Store norske leksikon på snl.no. Hentet 17. februar 2022 fra https://snl.no/temperatur
 • Harstveit, Knut; Sivle, Anders Doksæter; Evans, Anna Kathinka Dalland: lufttrykk i Store norske leksikon på snl.no. Hentet 17. februar 2022 fra https://snl.no/lufttrykk

Bilde- og videorettigheter:

  1. Getty Images
  2. Getty Images
  3. Getty Images
  4. Getty Images